Άνοια: Ο ευεργετικός κρόκος Κοζάνης, το ανεκτίμητο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σωτήριο αγουρέλαιο

0
2979

Η Άνοια τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της δημόσιας υγείας καθώς σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Alzheimer Europe, ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται να διπλασιασθεί στην Ευρώπη έως το 2050 δηλαδή θα αγγίξουν τα…18,85 εκατομμύρια!

Για την άνοια και το Αλτσχάϊμερ δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία ωστόσο το έξτρα παρθένο λάδι, το αγουρέλαιο και ο κρόκος Κοζάνης, φαίνεται να «φρενάρουν» τη νόσο, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιεί ομάδα επιστήμων του ΑΠΘ με επικεφαλής την Νευρολόγο ψυχίατρο Μάγδα Τσολάκη.

«Σε μελέτη που κάνουμε στο ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αλτσχάϊμερ, διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έτρωγαν κρόκο Κοζάνης καθημερινά είχαν καλύτερα αποτελεσμένα στη μαγνητική τομογραφία. Το ίδιο συνέβη και στους ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή ( ΗΝΔ) που έτρωγαν τρεις κουταλιές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο. Μάλιστα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έριχνε πολύ χαμηλά το B’ αμυλοειδή, τον παράγοντα που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάϊμερ» όπως ανέφερε η καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη.

Ειδικότερα μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χορήγηση 0,125mg κρόκου Κοζάνης, ημερησίως στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ), οι επιστήμονες ερευνούν την επίδραση που ενδέχεται να έχει το αγουρέλαιο και ο συνδυασμός αλόης και κρόκου.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ΗΝΔ με φυτικά προϊόντα. Έχοντας υπόψη ότι οι μελέτες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο είναι με μονοκλωνικά αντισώματα, που ανεβάζουν το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάϊμερ και οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια σε ένα τέτοιο μεγάλο κόστος, σκεφτήκαμε να κάνουμε μελέτες με φυσικά προϊόντα, έτσι ώστε να δούμε αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και εφόσον έχουμε δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων» επισήμανε η κυρία Τσολάκη.

«Ήδη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Journal of Alzheimer Disease» η μελέτη μας για τον κρόκο Κοζάνης και θεωρήθηκε τόσο σημαντική, που το περιοδικό έβγαλε δελτίο τύπου που στάλθηκε σε 800 μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Δώσαμε σε 50 ανθρώπους με προστάδιο άνοιας, δηλαδή με ΗΝΔ, 0,125 mg κρόκο Κοζάνης ημερησίως για ένα χρόνο και σε 50 ανθρώπους δεν δώσαμε. Είδαμε πολύ καλά αποτελέσματα στη βελτίωση και της μνήμης και του λόγου και της προσοχής. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κάναμε και εγκεφαλογράφημα πριν και μετά, με 256 ηλεκτρόδια, και βρήκαμε ότι αλλάζει εντελώς η λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Επίσης κάναμε και μαγνητική τομογραφία με μαγνήτη 3 Tesla και βρήκαμε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των κυττάρων στον κροταφικό λοβό. Τώρα μελετούμε το λάδι ελιάς (αγουρέλαιο). Πριν ένα χρόνο αρχίσαμε να δίνουμε 50cc, δηλαδή τρεις κουταλιές της σούπας, αγουρέλαιο ημερησίως σε ανθρώπους με ΗΝΔ. Στο ένα χρόνο που έχει περάσει έχουμε διαπιστώσει ότι με το έξτρα ελαιόλαδο πέφτει πολύ χαμηλά το Β’ Αμυλοειδή» πρόσθεσε η κυρία Τσολάκη.

Ασθενείς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την νέα έκθεση της οργάνωσης Alzheimer Europe οι γυναίκες συνεχίζουν να πάσχουν από άνοια, σε δυσανάλογα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες.

Με βάση τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις, που βασίστηκαν σε στοιχεία από 37 ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το 2050 ο αριθμός των ασθενών με άνοια, αναμένεται να αυξηθεί σε 14,3 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε 18,85 εκατομμύρια συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασθενείς εκτιμώνται σε 7,85 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 200.000 ασθενείς και 400.000 φροντιστές που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα παιδιά τους ενώ δαπανούνταν ετησίως 3 δις ευρώ συνολικά για φάρμακα, νοσηλεία, επιπλοκές. Τα παραπάνω τελευταία επιστημονικά δεδομένα συζητήθηκαν στην ημερίδα «Ζώντας καλά με την άνοια» που διοργάνωσε Εταιρία Αλτσχάϊμερ Αθηνών, στο ίδρυμα Ωνάση τον περασμένο Σεπτεμβρίου.