Από τον Μάρτιο στα φαρμακεία της γειτονιάς τα αντικαρκινικά και τα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

0
648

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για τη χορήγηση από τα φαρμακεία της γειτονιάς των ογκολογικών φαρμάκων και των σκευασμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ήδη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μελετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου μέσα στο Μάρτιο οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από το πλησιέστερο ιδιωτικό φαρμακείο. Αρχικά, από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθενται 36 σκευάσματα, αλλά σταδιακά αναμένεται να προστίθενται ΦΥΚ σκευάσματα και για άλλες σοβαρές παθήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η διάθεση των ΦΥΚ έως και πριν από έξι μήνες, γινόταν μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δημιουργούσε τις περίφημες «ουρές της ντροπής».

Στην προσπάθεια να βρεθεί λύση για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν συνάψει συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για την προμήθεια των ογκολογικών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό των καρκινοπαθών, από εξουσιοδοτημένους εργαζόμενους των κλινικών. Σήμερα σχεδόν 8.000 καρκινοπαθείς έχουν απαλλαγεί από την ταλαιπωρία της προμήθειας του φαρμάκου τους αυτό το διάστημα.

Το επόμενο «στοίχημα» για το υπουργείο Υγείας  είναι  οι ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολο Βαλτά έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο ΠΦΣ αναμένεται να συνάψει τη συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των ΦΥΚ, με τις τελευταίες λεπτομέρειες τεχνικής και νομικής φύσεως να έχουν διευθετηθεί.

Στη συνέχεια, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ.Βαλτάς θα κληθούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας να κάνουν «αρνητικές δηλώσεις» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού: «Όσοι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, θα έχουν το δικαίωμα να το δηλώσουν ηλεκτρονικά μέσα σε προθεσμία 15 ημερών» διευκρίνισε και συνέχισε: «Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο  στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει τα φαρμακεία που θα διαθέτουν τα ΦΥΚ στις δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, σε όλη τη χώρα. Όμως πιστεύω ότι οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν αρνητική δήλωση θα είναι λίγοι».

Επιπροσθέτως  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε συνεργασία και με τον ΠΦΣ ετοιμάζει ηλεκτρονικό σύστημα που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ενημερώνει απευθείας τον γιατρό κατά τη συνταγογράφηση της θεραπείας.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, θα δίδεται στον γιατρό η δυνατότητα να ενημερώνεται την ώρα που συνταγογραφεί ότι ένα σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη και συνεπώς θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει κάποια άλλη θεραπεία.

Πάντως στην περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι το σκεύασμα που προτείνει στον ασθενή του είναι αναντικατάστατο, τότε το σύστημα θα επιτρέπει την έκδοση ειδικής συνταγής με περιθώριο εκτέλεσης 30 μερών αντί 10 που είναι σήμερα.