Ηπαρ: Αποτοξίνωση πριν το καλοκαίρι με 8 απλές συνήθειες

0
152

Το συκώτι είναι το βιοχημικό εργαστήριο του ανθρώπινου οργανισμού καθώς εκτελεί πολλές και διαφορετικές λειτουργίες ταυτόχρονα. Το ήπαρ μας, λοιπόν, μετατρέπει την τροφή που τρώμε σε ενέργεια, αποτοξινώνει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό, όπως αλκοόλ και ρύπους. Επίσης  αποθηκεύει βιταμίνες, λίπος, σάκχαρα, και μέταλλα και προμηθεύει με αυτά το σώμα όταν τα χρειάζεται. Επιπλέον παράγει τη χολή που διασπά τα λίπη, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα αλλά και  ορμόνες, που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία. Γι΄αυτό χρειάζεται την προσοχή μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που βγαίνουμε επιτέλους έξω μετά από επτά μήνες καραντίνα και φυσικά εν όψη του Καλοκαιρού!

Για τις ανάγκες του ήπαρ και τους τρόπους προστασίας του μας μιλάει ο Αλέξης ΣωτηρόπουλοςMD, PhD Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός Δ/ντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά.

“Με τον όρο αποτοξίνωση εννοούμε τον καθαρισμό του ήπατος από τα λίπη, τη χοληστερίνη, τις πέτρες στη χολή, τις τοξίνες και τα υπολείμματα φαρμάκων που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απομάκρυνση των τοξινών και η παροχή υγιεινών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας οχυρώνει απέναντι στις ασθένειες και βελτιώνει την ικανότητα  για φυσιολογική ηπατική λειτουργία, ευεξία και καλή υγεία” εξηγεί ο γιατρός.

Παρακάτω μας παρουσιάζει  τους πιο βασικούς τρόπους αποτοξίνωσης από την κακή διατροφή αλλά και της προετοιμασίας του οργανισμού μας για το καλοκαίρι.

Νερό: Απαιτούνται 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα για τη στήριξη του πεπτικού συστήματος και τη σταθεροποίηση της όρεξης. Πιείτε νερό τακτικά όλη την ημέρα και προσθέστε λίγο φρέσκο αγγούρι και μέντα για να το κάνετε πιο εύγευστο.

Αλκοόλ: Κάντε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ και αντικαταστήστε το με υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το ανθρακούχο νερό με φρέσκα φρούτα και βότανα.

Συμπληρώματα Διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής όπως π.χ. το NAFLiver  το οποίο βοηθάει στη διατήρηση της καλής ηπατικής λειτουργίας και διατίθεται από τα φαρμακεία είναι ένας ακόμα πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη της αποτοξίνωσης.

Χάρη στο μοναδικό  σταθερό συνδυασμό τυποποιημένου εκχυλίσματος του καρπού Prunus mume, που περιέχει  Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ,  σε συνδυασμό με Χολίνη, το NAFLiver έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από βλάβες, ενώ έχει ισχυρή αντιφλεγ- μονώδη και αντιοξειδωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων.

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν, σύμφωνα και με την ανασκόπηση του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ,  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της φυσιολογικής  ηπατικής λειτουργίας , στο φυσιολογικό  μεταβολισμό των λιπιδίων και στην αποτοξίνωση.

Το NAFLiver συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων καθώς επηρεάζει παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου το οποίο συνδέεται στενά με τη λιπώδη νόσο του ήπατος (λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

Φυτικές ίνες: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι φυτικές ίνες είναι επίσης απαραίτητες. Οι πρώτες βοηθούν στην αποτοξίνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Λιγότερο αλάτι: Ελαττώστε όσο μπορείτε το αλάτι  και χρησιμοποιείστε άλλα μπαχαρικά και βότανα, που είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό π.χ. μαύρο πιπέρι, κόλιανδρο,  βασιλικό, θυμάρι,  κ.λπ.

Ξηροί καρποί, φρούτα και φρέσκοι χυμοί: Ο φρέσκος χυμός είναι ό,τι χρειάζεται το σώμα σας για να αποβάλλει τις τοξίνες. Καταναλώνετε ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ( εάν είναι δυνατόν βιολογικά) επειδή αυτό μπορεί τελικά να σώσει την υγεία σας. Δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές και πίνετε άφθονο φρέσκο χυμό φρούτων, αλλά και λαχανικών, κάθε μέρα.

Σε συνδυασμό όμως με όλα τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση και το περπάτημα και να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.