Υπογράφηκε το Μνημόνιο για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα Φαρμακεία

0
795

Δεκάδες χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς και τουλάχιστον 12.000  ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, αναμένεται σύντομα να προμηθεύονται δωρεάν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς, έχει στόχο την  εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι μέχρι σήμερα περιμένουν επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν την πανάκριβη θεραπεία τους.

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί με τη συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις, επιπλέον δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των φαρμάκων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Προσθέτει πως η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία «συμβάλλει στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο φάρμακο τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του φαρμακοποιού».

Το μνημόνιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου (ένας χρόνος).

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, «με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά, επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».