ΕΟΦ: Προειδοποίηση INTERPOL για εμβόλια-μαϊμού έναντι του COVID-19.

0
160

Ήταν θέμα χρόνου τελικά να γίνει και αυτό. Επιτήδειοι διακινούν μέσω του διαδικτύου εμβόλια-μαϊμού για τον κορωνοϊό, εκμεταλλευόμενοι προφανώς την τεράστια αγωνία και ζήτηση των πολιτών για το συγκεκριμένο σκεύασμα αλλά και τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.

Μάλιστα η INTERPOL έχει εκδώσει ανακοίνωση για τα παράνομα κυκλώματα που διακινούν αυτά τα ψευδεπίγραφα εμβόλια ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί  καταναλωτές σε διαφορές χώρες του κόσμου να τα έχουν προμηθευτεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε πρόσφατη ανακοίνωση του επισημαίνει ότι κρίνει σημαντικό να ενημερώσει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου για την προειδοποίηση της INTERPOL που συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων.

Σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά κα σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Ο ΕΟΦ  ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για τον COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για τον COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών».

Για μια ακόμα φορά ο ΕΟΦ υπενθυμίζει στους καταναλωτές  ότι :«η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και  την ίδια τη ζωή του ασθενούς – καταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει».
 Ο Jürgen Stock, Γενικός Γραμματέας της INTERPOL αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ότι : «Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν εμβόλια, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν ή να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύουν επίσης ανυποψίαστα μέλη του κοινού μέσω ψεύτικων ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, ακόμη και για τη ζωή τους. Διαβάστε την ανακοίνωση: www.interpol.int/News-and-Events/News/2020/INTERPOL-warns-of-organized-crime-threat-to-COVID-19-vaccines