Μειώθηκαν τα εμφράγματα στην πανδημία του COVID-19

0
191

Μείωση των εμφραγμάτων κατά 48%, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με  μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Ιταλία. Μάλιστα παρόμοια εκτίμηση υπάρχει και για τη χώρα μας, παρ΄ολο που ακόμα δεν υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία.

Η μελέτη του φαινομένου προέκυψε έπειτα από την παρατήρηση των γιατρών στα επείγοντα των νοσοκομείων, σχετικά με τη μειωμένη προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε παγκόσμιο επιπέδο.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κίμων ΣταματελόπουλοςΙωάννης ΚανακάκηςΙωάννης Παρασκευαϊδης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) ανασκόπησαν την πρόσφατη βιβλιογραφία.

Όπως αναφέρουν, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, εξετάστηκε  αυτή η υπόθεση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Kaiser Permanente Northern California. Πρόκειται για ένα ενοποιημένο σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει 21 ιατρικά κέντρα και 255 κλινικές, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας για 4.4 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Εξετάστηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών και η εβδομαδιαία επίπτωση νοσηλειών για οξύ έμφραγμα με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) και χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος (NSTEMI) πριν και μετά τον πρώτο διαπιστωμένο θάνατο λόγω Covid-19 στη βόρεια Καλιφόρνια (4 Μαρτίου).

Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές από τα στοιχεία, είναι ότι  η εβδομαδιαία επίπτωση νοσηλείας για οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου ελαττώθηκε έως και 48% στην περίοδο της πανδημίας Covid-19. Οι μειώσεις αυτές ήταν παρόμοιες τόσο για STEMI όσο και για NSTEMI.

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με έμφραγμα κατά την Covid-19 περίοδο είχαν λιγότερο συχνά ιστορικό προϋπάρχουσας στεφανιαίας νόσου και προηγούμενου εμφράγματος ή διαδερμικής παρέμβασης στη στεφανιαία κυκλοφορία, σε σχέση με τους ασθενείς της προ-Covid-19 περιόδου τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές ως προς τα υπόλοιπα δημογραφικά χαρακτηριστικά, υποκείμενα νοσήματα ή σε αιμοδυναμικές και εργαστηριακές παραμέτρους (όπως τα επίπεδα τροπονίνης).

Η μείωση στην επίπτωση της νοσηλείας οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι θα ήταν αναμενόμενο λόγω της εποχικής διακύμανσης.

Παρόμοια ευρήματα παρατηρήθηκαν στη βόρεια Ιταλία  και στην Ελλάδα, χωρίς να είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, έχουν αναφερθεί αντίστοιχες μειώσεις.

Σε συνδυασμό με πρόσφατες παρατηρήσεις αύξησης των περιστατικών καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου, η διερεύνηση και κατανόηση των αιτιών αυτού του φαινομένου είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση θνητότητας από άλλα νοσήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.