Φάρμακα, καφές και παρενέργειες: Γιατί δεν πρέπει να τα παίρνουμε μαζί με τον καφέ;

0
610

Είστε λάτρης του καφέ και παράλληλα λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, το θυρεοειδή, την οστεοπόρωση  ή άλλες παθήσεις; Τότε καλό είναι να φροντίσετε να υπάρχει μια χρονική διαφορά ανάμεσα στη λήψη των φαρμάκων σας και την κατανάλωση του αγαπημένου σας ροφήματος. Τα φάρμακα, όταν λαμβάνονται μαζί με τον καφέ, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή να μην γίνεται σωστή απορρόφηση των δραστικών ουσιών τους.

Αυτό επισημαίνει μια νέα ανασκόπηση μελετών από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Ιταλό ερευνητή ενδοκρινολογίας LuigiBarrea,η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ πολύ κοντά χρονικά στην λήψη ορισμένων φαρμάκων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να αποφευχθούν αλληλεπιδράσεις.

Το παραπάνω συμπέρασμα συμφωνεί με μια μελέτη του 2020 από δύο ερευνητές φαρμακολογίας στην Αιθιοπία. Εκείνη η μελέτη ήταν πιο συγκεκριμένη, υποδεικνύοντας ότι «ο καφές επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την διανομή, τον μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων».

Ο δρ.PurviParekh, γιατρός εσωτερικής ιατρικής στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν διάφορες επιπλοκές από την λήψη φαρμάκων μαζί με καφέ. «Τα βασικά ζητήματα είναι ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει τις αλληλεπιδράσεις, ή να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων κοινών φαρμάκων», λέει ο δρ.Parekh.

Παρακάτω θα δούμε ποια φάρμακα επηρεάζονται όταν λαμβάνονται μαζί με τον καφέ:

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Ο δρ.Parekh λέει ότι τα φάρμακα για τον θυρεοειδή πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, ακολουθούμενα από τίποτα άλλο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτό συμβαίνει ώστε το σώμα να απορροφήσει σωστά το φάρμακο του θυρεοειδούς.

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Εάν πίνετε καφέ για να πάρετε φάρμακο για την οστεοπόρωση, «μειώνετε την πλήρη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου«, σύμφωνα με τον δρ.Parekh.

Φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες)

«Τα φάρμακα για παλινδρόμηση οξέος λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται πρώτα-πρώτα το πρωί, πριν πιείτε ή φάτε οτιδήποτε άλλο«, λέει ο δρ.Parekh.

Αξίζει επίσης να έχετε κατά νου ότι επειδή ο καφές περιέχει οξύ, που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα για το οποίο παίρνετε το φάρμακο!

Διουρητικά φάρμακα

«Η καφεΐνη γενικά απενεργοποιεί την ορμόνη που οδηγεί σε κατακράτηση νερού, γι’ αυτό και ο καφές είναι αρκετά διουρητικός«, λέει ο δρ.Parekh.

Αυτό σημαίνει ότι η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να πολλαπλασιάσει την δράση των διουρητικών φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των πρησμένων ποδιών.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Επίσης, λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων της καφεΐνης, οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να προσέχουν πολύ την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη.

Υπέρταση

Όταν συνδυάζονται με καφέ, τα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν πιο σοβαρή διουρητική δράση.

Φάρμακα για την ελλειμματική προσοχή

Εάν τυχαίνει να παίρνετε φάρμακα λόγω διάγνωσης στο φάσμα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ο δρ.Parekh λέει ότι η καφεΐνη στον καφέ θα σας επηρεάσει σημαντικά, κάνοντας πιθανώς τον οργανισμό σας λιγότερο πιθανό να επωφεληθεί από το φάρμακο.

Φάρμακα για το κρυολόγημα

Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα είναι διεγερτικά, λέει ο δρ.Parekh. Εάν ελπίζετε να κοιμηθείτε αργότερα μέσα στην ημέρα, να έχετε υπόψη σας ότι η κατανάλωση καφέ ενώ παίρνετε κάποια φάρμακα για το κρυολόγημα, θα σας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο να κοιμηθείτε.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας ρόφημα. Μπορεί απλά να θέλετε να παίρνετε τα φάρμακά σας σε συγκεκριμένες ώρες χωρίς να πίνετε καφέ, ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες.

Πηγή: https://www.eatthis.com