Μπορούν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη;

0
888

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η φλεγμονή, εκτός όλων των άλλων ασθενειών, εμπλέκεται και σε νόσους του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων ψυχιατρικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και συχνή ασθένεια που επηρεάζει πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από πένθος, ένα διαζύγιο, μια ανεργία και άλλες δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορεί όμως να εμφανιστεί χωρίς προφανή αιτία και πολύ συχνά επιμένει, μερικές φορές ισόβια όπως αναφέρει σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό The Conversation ο  Καθηγητής Ανοσολογίας Μπράιαν Πολ Μόργκαν, Διευθυντής του Ινστιτούτου Systems Immunity Research, Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, η ασθένεια είναι ελάχιστα κατανοητή. Συχνά εκτιμάται ως διαταραχή της χημείας του εγκεφάλου και αντιμετωπίζεται με δοκιμαστικό και λάθος τρόπο με θεραπείες ομιλίας και φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να εξισορροπούν την χημεία του εγκεφάλου. Για πολλούς, αυτές οι προσεγγίσεις τελικά λειτουργούν, αλλά όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται καλύτερες θεραπείες και αυτές απαιτούν καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Νίκησε δύο διαταραχές με ένα χάπι

Η φλεγμονή είναι η απάντηση του σώματος σε τραυματισμό ή μόλυνση. Τα κύτταρα και οι πρωτεΐνες κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τον τραυματισμό, κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια αποστρατεύονται. Ωστόσο, η φλεγμονή, όταν δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει βλάβες και ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτοί οι τύποι ασθενειών ελέγχονται συχνά με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Πρόσφατα, έχει προταθεί ότι η κατάθλιψη είναι επίσης μια φλεγμονώδης ασθένεια . Τα πρώτα στοιχεία προήλθαν από άτομα με ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση, οι οποίοι είχαν επίσης σοβαρή κατάθλιψη.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, τόσο η αρθρίτιδα όσο και η κατάθλιψή τους βελτιώθηκαν, υποδηλώνοντας ότι η φλεγμονή στο σώμα επηρεάζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει κατάθλιψη.

Φυσικά, η κατάθλιψή τους μπορεί να βελτιώθηκε επειδή οι άλλες φυσικές τους συνθήκες είχαν ξεκαθαρίσει, αλλά τα στοιχεία ενισχύθηκαν όταν αποδείχθηκε ότι ορισμένα άτομα με κατάθλιψη και καμία άλλη ασθένεια, είχαν αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα . Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στον εγκέφαλο αποκάλυψαν ότι  υπήρχαν ενδεικτικά σημάδια φλεγμονής .

Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους επιστήμονες να σκεφτούν την κατάθλιψη με διαφορετικό τρόπο: ως μια ασθένεια ολόκληρου του ατόμου στην οποία τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή στον εγκέφαλο και όπου οι θεραπείες που στοχεύουν στη φλεγμονή στο σώμα μπορεί να επιλύσουν τα εγκεφαλικά προβλήματα.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η φλεγμονή δεν είναι πάντα η αιτία της κατάθλιψης και γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή εμφανίζεται σε διαφορετικούς τύπους που απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Έτσι, το πρόβλημα είναι πώς να προσδιορίσουμε ποιοι από τους πολλούς ασθενείς με κατάθλιψη έχουν φλεγμονή ως υποκείμενη αιτία και τι ακριβώς τύπο φλεγμονής έχουν. 

Εάν μπορούμε να αναπτύξουμε απλές εξετάσεις αίματος για να αναλύσουμε τη φλεγμονή σε ασθενείς με κατάθλιψη, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση για να επιλέξουμε τα καλύτερα φάρμακα για τη θεραπεία μεμονωμένων ασθενών.

Η ομάδα ΝΙΜΑ

Μια ομάδα βρετανών επιστημόνων συνεργάστηκε με ερευνητές από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για να διερευνήσει εάν οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στοχεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ομάδα ονομάζεται NIMA (Neuroimmunology of Mood Disorders and Alzheimer Disease).

Το πρώτο στάδιο της εργασίας του NIMA (επί του παρόντος σε εξέλιξη) είναι η ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων και εξετάσεων απεικόνισης εγκεφάλου που μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα άτομα που έχουν κατάθλιψη που σχετίζονται με φλεγμονή ολόκληρου του σώματος και του εγκεφάλου.

Η τελική εξέταση αίματος θα εξετάσει πιθανώς πολλαπλούς δείκτες φλεγμονής στο αίμα και θα δώσει πληροφορίες που όχι μόνο λένε στον κλινικό ιατρό ότι ο ασθενής έχει φλεγμονή, αλλά και τι είδους φλεγμονή είναι. Στη συνέχεια θα είναι δυνατή η επιλογή του καλύτερου δυνατού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου για αυτόν τον ασθενή, βελτιώνοντας την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Και εδώ έρχεται το έξυπνο μέρος του NIMA: η κατασκευή ενός νέου φαρμάκου κοστίζει τεράστιο ποσό και διαρκεί χρόνια, αλλά οι συνεργαζόμενες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή σε ασθενείς αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην αγορά.

Οι επιστήμονες του NIMA επιλέγοντας αυτά τα φάρμακα, μπορούν να τα δοκιμάζουν για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τα επιθυμητά αποτέλεσματα και στη συνέχεια να τα δοκιμάσουν σε μικρές, γρήγορες κλινικές δοκιμές σε ιδιαίτερα επιλεγμένους ασθενείς με το σωστό είδος ασθένειας.

Εάν η έρευνα του NIMA φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα τότε αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μια από τις πιο δύσκολες ασθένειες : Η  κατάθλιψη.

Πηγή: https://theconversation.com/we-may-be-able-to-treat-depression-with-anti-inflammatory-drugs-heres-why-64413