Ψωρίαση: Όλες οι νεότερες θεραπείες

0
250

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση και παρακολούθηση ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα αναφέρθηκαν διακεκριμένοι δερματολόγοι, ρευματολόγοι, αλλά και εξειδικευμένοι στο καρδιομεταβολικό σύνδρομο Καθηγητές κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Ψωρίαση και Δερματικά Νοσήματα 2022» που διοργάνωσε το Ιατρείο Ψωρίασης και Ψωριασικής αρθρίτιδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟ.

Στη ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ψωρίασης, οι ειδικοί  αναφερθήκαν στα αποτελέσματα της πολυκεντρικής μελέτης GCARE,  στα προφίλ ασθενών που ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπευτική αγωγή, με βάση την αποτελεσματικότητα και το ιδανικό προφίλ ασφάλειας των διαφόρων θεραπευτικών παραγόντων αλλά και στο νέο φάρμακο που κυκλοφορεί και στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα δόθηκε έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες και μικρά μόρια με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών καθώς και την ύπαρξη συνοσηροτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος που προσφέρουν οι νεότερες θεραπείες, καθώς και την σημασία της έγκαιρης έναρξης θεραπείας σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση με στόχο τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου συμβάλλοντας στην πρόληψη των συνοσηροτήτων, συμπεριλαμβανομένων της ψωριασικής αρθρίτιδας και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές συζητήθηκε η πορεία της πολυκεντρικής μελέτης GCARE, η οποία ξεκίνησε μέσω της συνεργασίας της ομάδας του ιατρείου ψωρίασης της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Αττικόν με επικεφαλείς τους Καθηγητές  Ευαγγελία Παπαδαυίδ και Ιγνάτιο  Οικονομίδη σε συνεργασία με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Padova (Prof.StephanoPiasericoκαιTona). Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της χορήγησης του αναστολέα της ιντερλευκίνης 23 γκουσελκουμάμπης σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας στην αγγειακή φλεγμονή και σε διάφορους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η ομάδα του ιατρείου ψωρίασης με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαδαυίδ και τον Καθηγητή Ιγνάτιο Οικονομίδη έχει ήδη δημοσιεύσει την ευεργετική επίδραση των αναστολέων ιντερλευκινών στη λειτουργία των στεφανιαίων, του μυοκαρδίου και των αρτηριών καθώς και της ακεραιότητας του ενδοθηλίου μέσω της μείωσης του φλεγμονώδους φορτίου και του οξειδωτικού stress.

Επιπλέον αναφέρθηκε η επίδραση των βιολογικών παραγόντων και των αναστολέων των κινασών του ιανού αναλόγως του τύπου αρθρίτιδας (περιφερική και αξονική προσβολή), ενώ αναλύθηκε το ιδανικό προφίλ του ασθενούς για κάθε φάρμακο από τους Ρευματολόγους της Ρευματολογικής Μονάδας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής Διευθυντή Καθηγητή Δημήτρη Μπούμπα, Π.Κατσιμπρή, Α.Φιλιπποπούλου και Κ. Ζουπίδου.

 Νέο φάρμακο

Στην ημερίδα έγινε αναφορά σε ένα νέο φάρμακο που έχουμε στη διάθεσή μας στην Ελλάδα για τη θεραπεία των ασθενών με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, του φουμαρικούδιμεθυλεστέρα από τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο Α.Βαϊοπουλο. Ο φουμαρικόςδιμεθυλεστέρας αποτελεί μία εναλλακτική από του στόματος θεραπευτική επιλογή, με ευέλικτο δοσολογικό σχήμα ανάλογα με την ανταπόκριση και την ανεκτικότητα του ασθενή, χωρίς γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Είναι φανερό πως η ολιστική προσέγγιση των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα με τη συνεργασία πολλαπλών ειδικοτήτων η οποία πραγματοποιείται στο Ιατρείο Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Αττικό, κατέχει πλέον κεντρικό ρόλο στη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση.