Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη όταν γεράσουν

0
193

Εάν είστε από εκείνες τις γυναίκες που το 24ωρο δεν σας φτάνει για να διευθετήσετε τις εκκρεμότητες στην εργασία σας και στο σπίτι σας, τότε είστε από τις …τυχερές! Ναι καλά διαβάσατε! Μπορεί οι ταχύτητες στη δουλειά να είναι ιδιαίτερα αγχωτικές όμως το γεγονός ότι εργάζεστε, δηλαδή αναλαμβάνετε ευθύνες, διαχειρίζεστε κρίσεις (εργασιακές, διαπροσωπικές), επιλύεται προβλήματα, δημιουργείτε, παράγετε και φυσικά αμείβεστε για όλα αυτά, μακροπρόθεσμα θα σας προστατέψει από την άνοια και το Αλτσχάϊμερ. Γιατί; Μα γιατί η εργασία κρατάει το μυαλό σας σε εγρήγορση. Με απλά λόγια το μυαλό … «στροφάρει» καλύτερα!

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα οι  ηλικιωμένες γυναίκες που δεν δούλεψαν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης συγκριτικά με εκείνες που εργάζονταν.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, την οποία επικαλείται η Telegraph, έδειξαν πως οι νέες ενήλικες γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία παρουσιάζουν πιο αργή έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωής τους.

Η Elizabeth Mayeda, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζει πως ο χρόνος που περνάει μια γυναίκα στην εργασία συνδέεται με τη διατήρηση των γνωστικών της ικανοτήτων.

Η ίδια μάλιστα δηλώνει πως η συμμετοχή των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό προλαμβάνει την έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωή και εξηγεί ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει λόγω της πνευματικής διέγερσης και του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προσφέρει η εργασία.

Η μελέτη

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 6.300 γυναικών από τις ΗΠΑ που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1935 και 1956 και ήταν, στην αρχή της μελέτης, περίπου 50 ετών.

Οι επιδόσεις μνήμης αξιολογούνταν κάθε δύο χρόνια με τη χρήση συγκεκριμένων τεστ.

Βρέθηκε ότι στις γυναίκες 60 έως 70 ετών η έκπτωση της μνήμης ήταν ταχύτερη κατά 61% στις μητέρες που δεν δούλευαν συγκριτικά με εκείνες που δούλευαν.

Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα για τις γυναίκες που δεν ήταν μητέρες.

Η Δρ. Jana Voigt, επικεφαλής ερευνών του φιλανθρωπικού ιδρύματος Alzheimer’s Research UK, σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε πως «αν και τα δεδομένα δεν μας δίνουν πληροφορίες για την σχέση της εργασίας με τη νόσο Αλτσχάιμερ συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας και πώς να τη διατηρήσουμε».

Η ίδια επίσης προσθέτει πως «τα πρώιμα αυτά ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στήριξης της προσπάθειας αύξησης του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό».