Χαράλαμπος Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει να “χτυπά” και τις μεγαλύτερες ηλικίες

0
76

«Η πανδημία, με την ισχυρή  μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, όμως αρχίζει να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού της χώρας είναι υποχρεωτικός.

Αναλυτικά ο καθηγητής είπε ότι σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση  και επανέλαβε ότι: «Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ πηγαίνοντας για διακοπές και κυρίως επιστρέφοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα» τόνισε.

Η τήρηση των  μέτρων, η σωστή χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός είναι το τρίπτυχο για την προστασία της δημόσιας υγείας όπως τόνισε ο  καθηγητής, προσθέτοντας πως «στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου τονίζοντας πως  «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει πως το μοντέλο μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, μπορεί να μεταβληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Δυσοίωνο το μέλλον για την Κρήτη

Ειδική αναφορά έκανε ο καθηγητής και στα 501 κρούσματα στην Κρήτη, αναλύοντας τους σημερινούς αριθμούς μολύνσεων, νεκρών και διασωληνωμένων: «Υπάρχει περεταίρω τάση αύξησης τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας, αλλά ευτυχώς είναι κάτω από το όριο του 4%.»

Επίσης είπε ότι οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρα μας, βρίσκονται στο 3 και κάποιες στο 4 όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, ενώ επισήμανε πως «η τάση είναι ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα λόγω τουρισμού παραμένουν πολύ χαμηλά. Το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται ότι κερδίζεται».

 Επίμονη στα τεστ  και να εμβολιαστούν οι μαθητές άνω των 12 ετών

Όσον αφορά τη χρησιμότητα των τεστ ο καθηγητής είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί και  ενδεχομένως να φτάσει στο 90%. Η καταγραφή χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ. Θα πρέπει να παραμείνει στο οπλοστάσιό μας. Η πανδημία εξακολουθεί να παραμένει νόσος των νέων, αρχίζει όμως και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. ‘Εχει μεγάλη σημασία στους νέους να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και να κάνουν τεστ, τόσο όταν πηγαίνουν διακοπές, αλλά ιδιαίτερα όταν επιστρέφουν από αυτές», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Ακόμη συνέστησε στους γονείς των παιδιών άνω  των 12 ετών  να εμβολιστούν : «Έχει μεγάλη σημασία να πειστούν οι μαθητές και οι φοιτητές, δεδομένου ότι υπάρχει η διαθεσιμότητα εμβολίων».

Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

 Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η υγεία ασθενών και προσωπικού.

«Ηδη έχει νομοθετηθεί η υποχρέωση εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είπε και έκανε έκκληση στους πολίτες: «Να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο».

Στους ανεμβολίαστους πολίτες που σε διακοπές υπενθύμισε  ότι:  «σημαντικό αυτές τις ημέρες να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό αμέσως μόλις επιστρέψουμε».

Όσον αφορά το εμβόλιο επανέλαβε ότι: «είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους οικείους μας, τους γύρω μας, την κοινωνία ολόκληρη».