Κορωνοϊός: Εάν πονάτε σε αυτά τα τρία σημεία μετά το εμβόλιο καλέστε το γιατρό

0
208

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων έναντι του Covid-19 έχουν τρομάξει τον κόσμο και με το δίκιο του. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα οφέλη του εμβολίου, είναι σαφώς περισσότερα από τις σπάνιες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν. ‘Οσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, λοιπόν, τόσο πιο πολύ γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι παρενέργειες στο εμβόλιο μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το εμβόλιο που κάνετε και το αν έχετε ήδη περάσει την COVID-19, αλλά οι γενικές παρενέργειες είναι αρκετά γνωστές. Μάλιστα πρόσφατα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι ο πόνος σε τρία συγκεκριμένα σημεία στο σώμα θα μπορούσε να σημαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Εάν αισθανθείτε πόνο στο πόδι, στην κοιλιά ή στο κεφάλι, καλέστε τον γιατρό σας

Στις 13 Απριλίου, το CDC και η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση που επισήμαινε τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός τύπου θρόμβου αίματος που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) μετά την λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχεδόν επτά εκατομμύρια εμβολιασμούς στις Η.Π.Α υπήρξαν έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας από 18 ως 48 ετών εκ των οποίων η μία πέθανε. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και σύμφωνα με τους ειδικούς αντιμετωπίζονται.

Μετά από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις η ιστοσελίδα του CDC έχει πλέον ενημερωθεί ώστε να περιλαμβάνει συμπτώματα της CVST που πρέπει να γνωρίζετε: «Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο J&J/Janssen COVID-19 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης«, προειδοποιεί το CDC. Αν και αυτή η αντίδραση φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια. Άλλα συμπτώματα της CVST που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

-θολή όραση

-λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης

-απώλεια ελέγχου της κίνησης σε μέρος του σώματος και

-επιληπτικές κρίσεις

Η άμεση αντιμετώπιση της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρωση.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με τις φυσιολογικές παρενέργειες του εμβολίου

Αν και είναι σημαντικό να “ακούτε” το σώμα σας και να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της CVST αλληλεπικαλύπτονται με γενικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19.

Σύμφωνα με το CDC, οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο. Αυτά θα μπορούσαν να συγχέονται με τα συμπτώματα της CVST. Ωστόσο, τα συμπτώματα της CVST μπορεί να εκδηλωθούν εντός μίας έως τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου θα πρέπει να εξαφανιστούν εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, έχουν έρθει οι πρώτες 33.600 δόσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο η χώρα μας αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να δώσει το “πράσινο φως” ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό αυτό εμβόλιο. Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου επρόκειτο να ξεκινήσουν αυτοί οι εμβολιασμοί, σύμφωνα όμως με τον Γενικό Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους η χώρα μας τηρεί στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας από τον ΕΜΑ.

Πηγές: https://www.prnewswire.comhttps://www.hopkinsmedicine.orghttps://www.cdc.govhttps://bestlifeonline.com