Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δωρεάν τεστ μνήμης με ένα… κλικ!

0
232

Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου δημιούργησε μια online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Ανάδρομης Μνήμης (PRMQ). Πρόκειται για ένα γρήγορο ερωτηματολόγιο που αξιολογεί τη μνήμη διαδικτυακά μέσα σε 15 λεπτά. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες αφού συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο (θα χρειαστούν ένα τέταρτο) μπορούν να μάθουν δωρεάν εάν έχουν πρόβλημα με τη μνήμη τους και χρήζουν βοήθεια από ειδικό γιατρό.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού του έργου το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου διαθέτει μία online έκδοση του PRMQ (Ερωτηματολόγιο Προοπτικής και Ανάδρομης Μνήμης) σε συνδυασμό με το ερωτηματολόγιο ZUNG για την κατάθλιψη (SDS).

Ο τίτλος της μελέτης είναι: «Ερευνητικό Πρωτόκολλο Διερεύνησης Μνημονικών Ελλειμμάτων και Κατάθλιψης – Memory And Depression Study: MANDY».

Το επιστημονικό εργαλείο παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης δυσκολιών στη μνήμη. Μέσα από ένα link, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απαντήσει σε ένα ενδεικτικό -και όχι διαγνωστικό- ερωτηματολόγιο.

Όσοι υποβληθούν στη διαδικασία μπορούν να ελέγξουν εάν έχουν ζητήματα με τη μνήμη τους ή την διάθεση τους (π.χ. νόσο αλτσχάιμερ, ήπια γνωστική διαταραχή, ν. πάρκινσον, άνοια τύπου lewy, υποκειμενικές διαταραχές μνήμης, κατάθλιψη κτλ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας στη μελέτη είναι να είστε άνω των 18 ετών, να είστε κάτοικος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θράκης ή να μπορείτε να ταξιδέψετε στο χώρο εξέτασης του Ιατρείου Μνήμης & Νοητικών Λειτουργιών.

Οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν αν και γιατί κάνει λάθη με τη μνήμη του, τι είδους λάθη είναι αυτά και πόσο συχνά γίνονται στην καθημερινότητά του.

Οι απαντήσεις δίνονται με την ολοκλήρωση του όπως: «Δεν αντιμετωπίζετε διαταραχές μνήμης» ή «Εμφανίζετε κάποιες ήπιες διαταραχές μνήμης- Κλείστε ένα ραντεβού στο Νέο Ιατρείο μνήμης του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου στο τηλέφωνο 2313.323.844 για να διερευνήσετε τις διαταραχές».

Το τεστ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση. Επιδίωξη είναι η έγκαιρη διάγνωση που θα προάγει την υγεία και θα διασφαλίσει την ποιότητα ζωής σε περίπτωση ασθενείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2019.

Σκοπός είναι η παροχή νευρολογικής και ψυχιατρικής φροντίδας σε άτομα με νοητικές διαταραχές, από ήπια γνωστική έκπτωση έως και σοβαρή μορφή άνοιας.

Η προσπάθεια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών κλινικών και τελεί υπό τη συνεργασία της Νευρολογικής και της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Η καινοτόμα δομή δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ (2014-2020), με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτείας.