Γκάγκα: “Δεν έχουμε ειδικά αντιικά φάρμακα για τον ασθενή-Covid. Τα εμβόλια είναι η ασπίδα μας”

0
372

«Ειδικά αντιικά φάρμακα που κάνουν καλά κάθε ασθενή δεν έχουμε. Η μεγάλη μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός». Αυτό το μήνυμα έστειλε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο Εκπαιδευτικό Προγράμματα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter «Πρωτόκολλα πρόληψης και διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19» που ήταν βασική εισηγήτρια.

Η αναπληρώτρια υπουργός συνέδεσε το τέλος της πανδημίας με τον βαθμό ανοσίας που θα επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρθηκε διεξοδικά στα θεραπευτικά βήματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, παράλληλα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Μπορούμε τώρα να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τη νόσο με κορτιζόνη, αντιπηκτικά και νέα φάρμακα που θα έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα, αλλά ειδικά αντιικά φάρμακα που κάνουν καλά κάθε ασθενή δεν έχουμε. Η μεγάλη μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δεν σχεδιάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών  καθολικά σε όλο τον πληθυσμό: «Είναι ένα μέτρο που δεν έχει λάβει καμία χώρα του κόσμου», τόνισε.

Αναφερόμενη στα RΝΑ εμβόλια, η κα Γκάγκα σημείωσε: «Όλη αυτή η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το RΝΑ και πως θα αγγίξει το γενετικό μας υλικό, είναι τελείως αβάσιμη. Αντίθετα, είσοδος όλου του γενετικού υλικού του ιού είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη φυσική μόλυνση στις ιώσεις: Όλοι οι ιοί μεταφράζονται και πολλαπλασιάζονται μέσα στα κύτταρα μας, δεν έχουν δικό τους σύστημα για αναπαραγωγή. Άρα, στη φυσική λοίμωξη υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση και όμως αλλαγές στα κύτταρά μας δεν έχουμε. Η τεχνολογία RΝΑ μας προστατεύει,  είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της επιστήμης και ας θυμηθούμε ότι τα πρώτα RΝΑ  εμβόλια ξεκίνησαν 30 χρόνια πριν. Είναι μια τεχνολογία που την είχαμε, δεν είναι καινούργια, και είναι πολύ σημαντικό που την έχουμε».

Ως προς τις αμφιβολίες που διατυπώνονται για τη μίξη των εμβολίων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε: «Η αναμνηστική δόση δεν είναι απαραίτητο να γίνει με το ίδιο εμβόλιο.  Όπως και για τον τέτανο ή τη γρίπη, όπου δεν λειτουργεί δεσμευτικά το εμβόλιο που έγινε την προηγούμενη φορά ή την προηγούμενη χρονιά, έτσι και για τον Covid-19 δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο εμβόλιο».

Προλογίζοντας την εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter κ. Θέμος Χαραμής, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το νοσοκομείο στα προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς και τη στήριξη που προσέφερε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κάλυψη του προγράμματος εφημεριών στην κορύφωση της πανδημίας.

Με το θέμα :«Πρωτόκολλα πρόληψης και διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19» ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που έχει καταρτίσει για την περίοδο 2021-22 η Επιστημονική Επιτροπής του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter.

Τον συντονισμό του δεύτερου κύκλου του ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, το οποίο μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ) συνολικά με 68 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPDcredits), είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος.