Ποιο είναι το προφίλ του ασθενή που «στέλνει» κατευθείαν στο νοσοκομείο ο Covid-19;

0
234

Εάν είστε παχύσαρκος, έχετε σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια και είστε και 50plus, τότε ανήκετε στο προφίλ των ασθενών που «προτιμάει» η λοίμωξη SARS-CoV-2 και οι πιθανότητες να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο είναι αυξημένες, σύμφωνα με νέα μελέτη του  Πανεπιστήμιου Tufts στις ΗΠΑ που εξέτασε περίπου ένα εκατομμύριο νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, διερεύνησε τις ιατρικές καταστάσεις που θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία από COVID-19.

Τα κυριότερα σημεία της μελέτης συνοψίζουν οι  Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η έρευνα

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ ανέπτυξε ένα στατιστικό μοντέλο για περίπου 1.000.000 νοσηλευόμενους, που ενσωμάτωσε δεδομένα σχετικά με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και άλλες παραμέτρους, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνότητα.

Σημειώνεται ότι  στο χρόνο των νοσηλειών αυτών (Νοέμβριος 2020), οι εμβολιασμοί δεν ήταν ακόμη εκτεταμένοι.

Με βάση το στατιστικό μοντέλο λοιπόν το :

– 30% των νοσηλειών οφείλονταν στην παχυσαρκία,

-26% στην υπέρταση,

– 21% στο σακχαρώδη διαβήτη

-και 12% στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Με άλλα λόγια, τα ποσοστά αυτά των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, πιθανότατα να μη χρειαζόταν νοσηλεία εάν δεν είχαν αυτές τις συννοσηρότητες.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από μία από αυτές τις καταστάσεις συνυπάρχουν συχνά στο ίδιο άτομο. Το στατιστικό μοντέλο υπολόγισε επίσης τις νοσηλείες λόγω συνδυασμών. Οι αριθμοί δεν ήταν απλά προσθετικοί. Συνολικά, 64% των νοσηλειών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν απαλειφθεί οι 4 αυτές κλινικές καταστάσεις.

Τονίζεται ότι οι νοσηλείες COVID-19 που επηρεάζονται λόγω αυτών των συνθηκών ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν από τους νεότερους με την ίδια κατάσταση. Ωστόσο, η παχυσαρκία επηρέασε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 παρόμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Και οι 4 νοσολογικές οντότητες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση.

Αυτή η έρευνα καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των ενδοκρινολογικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν τα περισσότερα δεδομένα, σχεδόν 3 στους 4 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επίσης, σχεδόν 1 στους 3 ενήλικες έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη.

Η πανδημία COVID-19, με τη βοήθεια των εμβολίων και των φαρμάκων που αναπτύσσονται, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα αυτά όμως θα παραμείνουν ως μείζονα θέματα δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και η πρόληψη και αντιμετώπισή τους, θα πρέπει να αποτελέσουν καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

Το συμπέρασμα της μελέτης λοιπόν είναι : Πρώτον εμβολιαστείτε και δεύτερον αποφασίστε να αλλάξετε τρόπο ζωής για να απαλλαγείτε από αυτές τις 4 συννοσηρότητες, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρούς σας (καθημένη άσκηση, σωστή διατροφή κλπ ) γιατί έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.