Υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού για υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδεια

0
195

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ) εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια.Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία, όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR με στόχο φυσικά την προστασία των ασθενών αλλά και του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων από τη διασπορά του Covid-19.

Η απόφαση αυτή προφανώς και ήταν μονόδρομος μετά τα κρούσματα σε τρία νοσοκομεία της χώρας. Όπως αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της περασμένης Τετάρτης, πρόκειται για το Γενικό και Πανεπιστημιακά νοσοκομείο της Λάρισας όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα του Covid-19 σε γιατρούς και νοσηλευτές με αποτέλεσμα να αναβληθούν προσωρινά τα  τακτικά ιατρεία σε δύο κλινικές: την ΩΡΛ και την Αγγειοχειρουργική.

Επίσης άλλα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ουρολογική Κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό αυτό που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό είχε επιστρέψει από διακοπές.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας την ανησυχία της για τις νέες ενδονοσοκομειακές εστίες του κορωνοϊού αναφέρει πως από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει 413 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, γι’ αυτή την κατάσταση στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.