Τσιόδρας: “Αργεί το εμβόλιο για τον Covid-19. Σε 12 με 18 μήνες η παραγωγή του”

0
365

Την εκτίμηση του ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα έρθει νωρίτερα από το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2021, ανακοίνωσε κατά τη διάρκειας της  χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Και γιατί θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρώτον η ανακάλυψη εμβολίου χρειάζεται προσοχή και χρόνο για να γίνουν όλα τα στάδια σωστά και χωρίς βιασύνη ώστε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεύτερον, όταν ανακαλυφθεί, η παραγωγή του δεν θα φτάσει για τα 7 δις ανθρώπους του πλανήτη. Πρώτα, μάλιστα, θα το λάβουν  οι ευπαθείς ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να καταλήξουν και μετά οι υπόλοιποι.

Επίσης θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση, εάν ανακαλυφθούν περισσότερα από ένα εμβόλια. Ειδικότερα με  τα τελευταία  δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές τεχνολογίες, που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή  σε 10 κλινικές δομικές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι  σε φάση 2, που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός υγιών εθελοντών. Άλλα 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων είναι στο προκλινικό επίπεδο έρευνας.

Η μελέτη

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα για ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, το οποίο έδειξε θετική πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα (ποντίκια και πιθήκους), ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55 ετών, έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη με το νέο κορονοϊό.

Η μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έδειξαν δοσο-εξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα.

«Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στην υψηλότερη δόση, ήταν υψηλότερο και το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: «Οι ερευνητές διαλέγουν πάντα τη χαμηλότερη δόση του εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες, κάτι που γίνεται πάντα με τα εμβόλια».

 Το εμβόλιο

 Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου μόρια Messenger RNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω, ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επόμενου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη, βέβαια, την προστασία των ανθρώπων και τελικά, την εθελοντική τους συμμετοχή.

Γιατί θα αργήσει το εμβόλιο.

Ο καθηγητής μετά από σχετική ερώτηση για την παραγωγή των εμβολίων  αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι επιστήμονες.

«Το εμβόλιο πιστεύω ότι θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι ακούτε ότι θα έρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια. Και να έρθουν πολύ γρήγορα, δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο» .

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν ειδικά δεδομένα στην παραγωγή εμβολίων, «τα οποία πρέπει ο κόσμος να τα μάθει» είπε ο Τσιόδρας και εξήγησε: «Μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις. Αυτό που σας λέω, η φάση 1, η φάση 2, η φάση 3.

Στις προ-κλινικές φάσεις δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πίθηκοι, δηλαδή θηλαστικά τα οποία έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο. Εάν περάσει αυτή τη φάση, πάει στη φάση των υγιών εθελοντών, την 1η φάση, που δοκιμάζουμε διαδοχικά μεγαλύτερες δόσεις, προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Και συνήθως, σε αυτή τη φάση κρατάνε μία μεσαία δόση, δεν κρατάνε ούτε την πολύ χαμηλή – συνήθως δεν δουλεύει – ούτε την πολύ υψηλή – συνήθως έχει κάποιες παρενέργειες: πονάει το χέρι, κάνεις πυρετό και τα λοιπά. Αυτό μάλιστα έκαναν και αυτοί. Επέλεξαν μία μεσαία δόση για να συνεχίσουν τις μελέτες τους».

Στη μεσαία, στη 2η φάση, εξετάζουν εκατοντάδες ανθρώπους, 600, 1.000, στους οποίους βλέπουν εάν δουλεύει καλά αυτή η μεσαία δόση, με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί ψηλά αντισώματα.

Και στην 3η φάση, το δίνουν στον πληθυσμό για να δουν εάν δουλεύει έναντι της απόκτησης του ιού.

«Όλες αυτές οι φάσεις, καταλαβαίνετε ότι διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση περνάει ένας χρόνος ή και ενάμισης. Γι’ αυτό ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι θα πάρει 12 με 18 μήνες αυτή η διαδικασία του εμβολίου» εξήγησε ο καθηγητής.

Επειδή λοιπόν το εμβόλιο θα αργήσει γι΄ αυτό το μοναδικό όπλο κατά του κορωνοϊού, είναι να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ μας.