Κατάθλιψη: Και όμως προκαλεί και σωματικό πόνο.

0
214

Ο πόνος στη μέση, η ατονία, η δυσφορία στο στομάχι έχουν πολλές αιτίες, σίγουρα όμως δεν πάει ο νους μας στην …κατάθλιψη. Και όμως εκτός από τα μαύρα συναισθήματα που κυριεύουν τη ψύχη του ασθενούς, όπως  θλίψη, απελπισία και παραίτηση, η κατάθλιψη εκδηλώνεται και με το σωματικό πόνο όπως δείχνουν νεότερες έρευνες.

1.Πόνος στο στομάχι

Η γενικότερη δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς ή και ο πόνος που εντοπίζεται στο στομάχι, μπορεί να είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης στο σώμα. Έχει, μάλιστα,  περιγραφεί ως αίσθημα «βύθισης» ή απελπισίας και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διακρίνουμε την πηγή της δυσφορίας κάθε φορά. Αν ο πόνος επιδεινώνεται, ειδικά όταν προκύπτει ένας στρεσογόνος παράγοντας, όπως η πίεση από την δουλειά, τότε θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα συμπτώματά της. Σύμφωνα με ερευνητές από το Harvard Medical School, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ή και να είναι αποτέλεσμα των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος, με πόνο που μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, χωρίς όμως να πρόκειται για κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.

2.Μειωμένη ανοχή στον πόνο

Η κατάθλιψη και ο σωματικός πόνος φαίνεται να συσχετίζονται, αφού σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, άτομα που αντιμετώπιζαν κατάθλιψη εμφάνισαν μειωμένη ανοχή στον πόνο. Η σύνδεσή τους ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη, αφού αυτά τα δύο συμπτώματα δεν έχουν μια σαφή σχέση αιτίου – αποτελέσματος αλλά θα ήταν καλό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, να αξιολογούνται μαζί.

3.Κόπωση ή χαμηλή ενέργεια

Η κόπωση αποτελεί ένα κοινό συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κόπωση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη θα μπορούσε επίσης να την προκαλέσει. Σε αντίθεση με την καθημερινή εξάντληση που μπορεί καθένας να βιώνει περιστασιακά, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης, συναισθήματα ευερεθιστότητας ή ακόμα και απάθειας. Ωστόσο, επειδή πολλές σωματικές ασθένειες, όπως λοιμώξεις και ιοί, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, ίσως να είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν η εξάντληση σχετίζεται με την κατάθλιψη.

4.Πόνος στην μέση ή μυϊκοί πόνοι

Αν και σχετίζονται συχνά με κακή στάση του σώματος ή τραυματισμούς, οι πόνοι στην μέση μπορεί επίσης να αποτελούν ένα σύμπτωμα ψυχολογικής δυσφορίας, αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Καναδά, διαπιστώθηκε άμεση σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του πόνου στην μέση. Ταυτόχρονα, ειδικοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι εδώ και πολύ καιρό επισημαίνουν ότι τα συναισθηματικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν και χρόνιους πόνους, με το ζήτημα ωστόσο να χρήζει περαιτέρω μελέτης.