ΚΛΙΜΑΚΑ Webinar : “Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές”

0
51

Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Αυτοκτονιών της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ. Μόνο το 2018, οι αυτόχειρες ήταν  567  σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πενθούν αυτούς τους θανάτους. Σε κάθε μια  αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν τέσσερις  αυτοκτονίες ανδρών ενώ ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στους άνδρες άνω των 85 ετών είναι 28,92 στις 100.000.
Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.
Στο  Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας το 2020 προσήλθαν 996 νέοι χρήστες. Σύμφωνα με στοιχεία 101 ψυχολογικών αυτοψιών 66% των αυτοχείρων τον τελευταίο χρόνο είχαν επισκεφθεί επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 δέχθηκε 24.883 κλήσεις το 2020.
Τα παραπάνω τραγικά στοιχεία δείχνουν το μέγεθος ενός μεγάλου προβλήματος που η Ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να θεωρεί ταμπού. Τα στόματα παραμένουν κλειστά και το πρόβλημα παραμένει ερμητικά κλειστό μέσα σε χιλιάδες σπίτια.
Στο πλαίσιο της 10ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ, διοργανώνει, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 14.00, Διαδικτυακή Ανοιχτή Επικοινωνία – Webinar με θέμα: “Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές”.
Μπορείτε να στείλετε τις απορίες και τα ερωτήματά σας σχετικά με την Αυτοκτονία και τις Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, τα οποία θα απαντηθούν από τον ψυχίατρο & Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου, Κυριάκο Κατσαδώρο.
Για να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στο Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://klimaka.us15.list-manage.com/track/click?u=ba5d9eb9421c0e2438651aafc&id=12eb0d1973&e=b267c863a6  .

Παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ, σε Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα, Νάξο, Αμοργό, Σαντορίνη και Καστελόριζο.

Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας-Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, 1018

H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού  στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.
Γνωρίζουμε πως ο φόβος, η οικονομική ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, μπορούν να κινητοποιήσουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών. Σ’ αυτήν τη βάση, απαιτείται η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προστασία των πιο ευάλωτων στους άξονες όχι μόνο της πολιτικής της υγείας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομικής της εργασιακής.
Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί. Περισσότερα Εδώ (https://klimaka.us15.list-manage.com/track/click?u=ba5d9eb9421c0e2438651aafc&id=d3d4d07268&e=b267c863a6)