Κικίλιας : Σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς-Τέλος Μαΐου 5 εκατ. εμβολιασμοί

0
116

«Ξεκινήσαμε πριν από κάποιους μήνες με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε στους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα». Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα. Μαζί του ήταν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ», και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σημείωσε δε ότι έχουμε πλέον 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και πρόσθεσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη  μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

«Ξεπεράσαμε προχθές τα 3,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και σήμερα ξεπερνάμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους με τις 2 δόσεις. Μέσα στον μήνα Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς», ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα τονίζοντας ότι: «Αυτή η τεράστια κρίση δημόσιας υγείας έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα σε όλη την ανθρωπότητα. Το ΕΣΥ κάποιοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα αντέξει, αλλά και οργανώθηκε και πρόληψη υπήρχε και μέριμνα και ενδυνάμωση», τόνισε με νόημα ο Βασίλης Κικίλιας.

Θεοδωρίδου: «Οι 30αρηδες έστειλαν χαρμόσυνο μήνυμα για τους εμβολιασμούς στην κοινωνία»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΕμβολιασμώνΜαρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι 30αρηδες έστειλαν στην κοινωνία μας χαρμόσυνο μήνυμα για τον εμβολιασμό αναφέροντας ότι το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας: «Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και το δισταγμό στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή».

Η κ. Θεοδωρίδου είπε επίσης ότι από σήμερα μπαίνει στην φαρέτρα των εμβολίων και το έμβολιο της Johnson & Johnson. «Ένα εμβόλιο με ιικό φορέα το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Η αποτελεσματικότητά του έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 66% μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77 με 80%» είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι: «εύχρηστο, εύκολο να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου και μονοδοσικό, γεγονός όμως  που δεν θα πρέπει να παρασύρει τη σκέψη των ανθρώπων ότι γενικά μια δόση εμβολίου αρκεί και στις άλλες περιπτώσεις».

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας και ‘Ερευνας της Βρετανίας που αφορούσε άτομα εμβολιασμένα με μία δόση Pfizer ή ΑstraZeneca  που μολύνθηκαν μετά από 3 εβδομάδες  και έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου τη δυνατότητα διάδοσης του ιού στο περιβάλλον.

Για το θάνατο 44χρονη μετά από εμβολιασμό

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό του θανάτου μιας 44χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχασε τη ζωή της, 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της έναντι της Covid 19 με το σκεύασμα της AstraZeneca. Αφού συλλυπήθηκε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή, τονίζοντας ότι στη σορό της γυναίκας έγινε νεκροψία – νεκροτομή και πρόσθεσε: «Ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις, αλλά υπήρξε έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου εμφράγματος, ωστόσο το περιστατικό αυτό θα μελετηθεί σχολαστικά».

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στόχος οι 5,4 εμβολιασμοί στα τέλη Μαΐου

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, με τους 30άρηδες και 45άρηδες να οδηγούν την κούρσα, όπως είπε στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανακοίνωσε μέχρι το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί και αναμένονται να φτάσουν τους 100.000 ως τις 22.00 σήμερα το βράδυ

Αναλυτικά μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά :

-3.280.000 συμπολίτες μας,

-με τους 2.260.000 να έχουν λάβει την πρώτη δόση

-και 1 εκατ. να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μάλιστα  εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Μάιου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να έχουν γίνει 3,5 εκατ. εμβολιασμοί με την μία δόση, ενώ 1,9 εκατ. θα έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις.

Αναλυτικότερα τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ανά ηλικιακή ομάδα και οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει είναι:

-30-39 ετών: Έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού και έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000

-40-44 ετών: Έχουν κλειστεί 254.000 ραντεβού και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000

-45-49: Έχουν κλειστεί 254.000 ραντεβού

Για τους 85: 63% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Επίσης:

-Για τους 80-84: 63% έχει λάβει την πρώτη δόση

-Για τους 75-79: 73% έχει λάβει την πρώτη δόση

-Για τους 70-74: 58%

-Για τους 65-69: 40% έχει λάβει την πρώτη δόση

-Για τους 60-64: 53% έχει λάβει την πρώτη δόση

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων για τον Μάιο

-Η Pfizer θα προμηθεύσει 2.150.000 δόσεις

-Η Moderna 350.000 δόσεις

-Η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε την παράδοση 220.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.

-Η Astrazeneca επιβεβαίωσε την παράδοση 150.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για πάνω από 300.000 δόσεις ακόμα.