Το γέλιο μας θωρακίζει από τις λοιμώξεις και μας κρατάει υγιείς!

0
811

Η  οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτώχεια των τελευταίων δέκα ετών, έχει «σπρώξει» χιλιάδες Έλληνες στα σκοτεινά «μονοπάτια» της κατάθλιψης. Στο δρόμο οι άνθρωποι περπατούν σκυμμένοι και σκυθρωποί, με άδειο βλέμμα και με βήμα αργόσυρτο και βαρύ. Πως μπορεί άλλωστε να είναι χαρούμενοι, όταν τα δάνεια και τα χρέη πνίγουν χιλιάδες νοικοκυριά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν δουλειά ή εργάζονται σκληρά χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους ή αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα;

Όλα μαύρα λοιπόν. Όλα; Φυσικά και όχι! Εν έτη 2020 και μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας, έχουμε ανάγκη περισσότερο από πότε,να ξαναβρούμε το γέλιο μας, το χαμόγελό μας που μας το έκλεψαν τα μνημόνια και οι κούφιες υποσχέσεις για ανάπτυξη! Το γέλιο λοιπόν κάνει καλό στη υγεία! Και αυτό δεν είναι μια απλή διαπίστωση, αλλά στηρίζεται στους νόμους της χημείας! Ναι καλά διαβάζετε. Το γέλιο, ενεργοποιεί τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου μας, που θωρακίζουν τον οργανισμό μας και μας κάνουν περισσότερο ανθεκτικούς στις τοξίνες, που προκαλούν συναισθήματα όπως η λύπη και η δυστυχία. Αυτές οι τοξίνες  μας δηλητηριάζουν την ψυχή και το σώμα μας καθώς μας προκαλούν  άγχος,  φόβο, αϋπνία και πολλά άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, αλλεργίες, δυσκοιλιότητα κλπ.

Το γέλιο δεν είναι …αστεία υπόθεση

Το γέλιο λοιπόν είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Απόδειξη το γεγονός ότι η  ιατρική επιστήμη ασχολείται  με το γέλιο εδώ και 50 χρόνια. Μάλιστα έχουν γίνει χιλιάδες δημοσιεύσεις γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητές του, όπως μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Λουπασάκης, Ιατρός  Ολιστικής Ιατρικής και συγγραφέας του βιβλίο: « Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία», που ομολογουμένως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.Ήδη από το 1935 ο Γάλλος γιατρός Pierre de Vachet οργάνωνε συνεδρίες γέλιου και διαπίστωσε την ταχύτερη ανάρρωση ασθενών που γελούσαν πολύ. Η σημαντικότερη επίδραση του γέλιου εντοπίζεται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το γέλιο αυξάνει τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα, καθώς και των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των λοιμώξεων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός γίνεται απρόσβλητος από τις ασθένειες, με το γέλιο βελτιώνει σημαντικά την άμυνά του.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Λουπασάκης

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων με αυξημένη αίσθηση του χιούμορ -όπως έχει δείξει σειρά ερευνών- είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στα προβλήματα και στο καθημερινό στρες.Παράλληλα, το γέλιο αποτελεί μια καταπληκτική οξυγονοθεραπεία. Όταν γελάμε, τουλάχιστον 400.000.000 πνευμονικές κυψελίδες τίθενται σε λειτουργία, δηλαδή τριπλάσιος αριθμός εκείνων που ενεργοποιούνται όταν αναπνέουμε κανονικά.Με το γέλιο επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση στους μυς του προσώπου μας, αλλά και σε όλο το σώμα, ενώ ύστερα από αυτό έχουμε πιο σωστή αναπνοή.

Μια άλλη ευεργετική ιδιότητά του σχετίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει στο βιοχημικό περιβάλλον του οργανισμού μας, προκαλώντας την έκκριση των φυσικών, ενδογενών οπιοειδών του, που διαθέτουν ηρεμιστική δράση και προκαλούν ευφορία.Το γέλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ειδικά το ξεκαρδιστικό γέλιο, δεν μας χαρίζει μόνο ζωντάνια και ενέργεια, δεν μας κάνει απλά να νιώθουμε γεμάτοι από δύναμη και υγεία, αλλά κινητοποιεί και τον πεπτικό μας σωλήνα, πραγματοποιώντας στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας, ένα πολύτιμο για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος σπλαχνικό μασάζ, με αποτέλεσμα να αιματώνονται καλύτερα το ήπαρ, το στομάχι και το πάγκρεας. Από το γέλιο ευεργετούνται, ακόμη, η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, γιατί όταν γελάμε μειώνεται η υπέρταση.

Η κακή διατροφή, τα συναισθήματα και οι τοξίνες

Η κακή διατροφή, ο τρόπος σκέψης και έκφρασης ή μη έκφρασης των διαφόρων συναισθημάτων και οι κάθε είδους ψυχοτραυματικές εμπειρίες, ιδίως όταν το συγκινησιακό φορτίο παραμένει ανέκφραστο, οδηγούν στην τοξίνωση του σύγχρονου ανθρώπου.Οι τοξίνες παράγονται, κυρίως, στο γαστροπεπτικό σύστημα, προκαλούν απορρύθμιση του εντέρου, του αποκαλούμενου και «κοιλιακού εγκεφάλου», και πλήττουν σημαντικά το ανοσοποιητικό, το ορμονικό και το νευρομεταβιβαστικό σύστημα του οργανισμού. Κι αυτό γιατί στο έντερο παράγεται το 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος και το 95% των αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών του οργανισμού. Σε μια τέτοια κατάσταση το γέλιο έρχεται να λειτουργήσει ως ένας βασικός καθαρτήριος μηχανισμός, ενεργοποιώντας τον «κοιλιακό εγκέφαλο» και όλη τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Το πρόγραμμα της “Ελληνικής Κλινικής Γέλιου”

Κάθε φορά που συγκεντρώνεται ένας αριθμός ατόμων, (συνήθως είναι πάνω από πέντε)  οργανώνεται από την  Ελληνική Κλινική Γέλιου, ( τηλ:210 -8219278) μια  συνάντηση σε ανοιχτό χώρο, όπου διδάσκονται δωρεάν ασκήσεις γέλιου!Συνήθως είναι στο Λόφο του Φιλοπάππου ή στο Πεδίο του Αρεως, όπως εξηγεί ο κ. Λουπασάκης: «Η στενοχώρια προέρχεται από τις λέξεις στενός χώρος. Για να αισθανθούμε καλύτερα λοιπόν πρέπει να αναζητούσε το αντίθετο του στενού χώρου, δηλαδή την ευρυχωρία. Τι καλύτερο λοιπόν από τις συναντήσεις στη φύση, όπου έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε το κελάηδισμα των πουλιών, να απολαύσουμε την λιακάδα και να αναπνεύσουμε ελεύθερα, αντί να βρεθούμε στο στενό γραφείο ενός κτιρίου και να φύγουμε κρατώντας στο χέρι την συνταγή για τα χάπια μας. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να ξεκολλήσουμε από τον καναπέ και να πάψουμε να είμαστε Homo Canapedikous!».Στο πλαίσιο της γελωτοθεραπείας o δάσκαλος ξεκινάει από τη θεωρεία και απαντάει σε ερωτήματα όπως τι μπορούν να προσφέρουν στην υγεία μας, οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα. Πως μπορεί το γέλιο να επιδράσει στην καθημερινή μας ζωή και στη συμπεριφορά μας, σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και με ποιους τρόπους το χαμόγελο, το γέλιο και το χιούμορ επιδρούν και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.Στη συνέχεια η ομάδα περνάει στο πρακτικό μέρος της γελωτοθεραπείας. Μέσα από διάφορες  ασκήσεις, τα άτομα πετυχαίνουν το στόχο τους δηλαδή …να ξεκαρδιστούν στα γέλια!

Ας δούμε κάποιες από αυτές:

  • Πνεύμα χαλαρό : Η ομάδα κάθεται σε κύκλο με τα μάτια κλειστά και ο καθένας παρακολουθεί το ρυθμό της αναπνοής του και συντονίζεται μαζί της. Εισπνοή εκπνοή κλπ, χωρίς να αλλάζουν το ρυθμό κάνοντας την ανάσα πιο βαθιά, πιο γρήγορη ή πιο αργή. Όποτε έρχεται κάποια σκέψη που μπορεί να αποσυντονίσει τον εκπαιδευόμενο τότε αυτός  λέει  δυνατά: «Θα ασχοληθώ μαζί μου μετά». Συνήθως μετά από τις πρώτες εντολές …αρχίζουν τα γέλια και τα σχόλια όπως: «καλά της είπες» (της σκέψης) ή «βάλτην στη θέση της» και «μη σου πάρει τον αέρα»!
  • Συνεργείο μασάζ: Πολλά άτομα μαζί κάνουν ελαφρύ μασάζ σ ΄ένα άτομο γεγονός που προκαλεί  αμέσως ξεκαρδιστικό γέλιο.
  • Το Τέντωμα: Ο δάσκαλος λέει στην ομάδα να κλείσει τα μάτια και να αρχίσει να τεντώνεται για τρία έως πέντε λεπτά. Ένα καλό τέντωμα είναι πάντα αναζωογονητικό για τους μύες. Μετά η ομάδα αρχίζει να φωνάζει δυνατά : « χα , χα , χα». Στην αρχή ο τεχνητός αυτός ήχος μπορεί να ξενίζει λίγο τα μέλη της ομάδας, σιγά σιγά όμως ακολουθεί ένα αυθεντικό και γάργαρο γέλιο.

Αυτές τις ασκήσεις όπως και πολλές άλλες, οι «κυνηγοί του γέλιου» μπορούν να τις κάνουν συχνά και στο σπίτι τους με την οικογένεια του και τους φίλους τους.

Με ασπίδα το γέλιο, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής

Το γέλιο λοιπόν είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας, όπως μας εξηγεί ο κ. Λουπασάκης που μας παρακινεί να  βρούμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. «Ο  Επίκτητος έλεγε ότι: «Για όσα ζω, υπεύθυνο είναι το πως …κοιτάω» εξηγεί ο γιατρός και συνεχίζει:  «Χρειαζόμαστε λοιπόν να κοιτάξουμε τα θετικά που είναι κρυμμένα μέσα μας και ταυτόχρονα τα θετικά της οικονομικής κρίσης. Ακούω ότι οι Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη. Όχι δεν πάσχουμε από κατάθλιψη, από στενοχώρια πάσχουμε. Δεν αυτοκτονούν οι άνθρωποι επειδή έπεσαν έξω τα  οικονομικά τους, αυτοκτονούν γιατί υπήρχαν ανεπίλυτα δεδομένα μέσα τους, που με τη στενοχώρια δεν μπορούσαν πλέον να τα διαχειριστούν.  Η οικονομική κρίση, λοιπόν, έβαλε την τελευταία σταγόνα στο ποτήρι τους, που ξεχείλισε.  Εάν ήταν έτσι, τότε στην Κατοχή οι Έλληνες θα έπρεπε να αυτοκτονούσαν σωρηδόν. Πέθαναν από την πείνα όσοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από την Αθήνα, γιατί δεν είχαν που να πάνε. Δεν νομίζω ότι τώρα είναι πιο δύσκολα, από ότι ήταν στην Κατοχή. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την επιστροφή στις ρίζες μας, στη φύση. Επιστροφή στην Αγροτική παράγωγη, την ατμομηχανή της οικονομία μας. Μην τα περιμένουμε όλα από τα κράτος! Το 1/3 των αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία, είναι βιολογικά. Εμπρός λοιπόν, η Ελληνική Γη είναι πεδίον λαμπρόν για τους νέους, αντί να  φεύγουν στο εξωτερικό»! Ο κ. Λουπασάκης υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και σ΄ αυτό το ταξίδι στον εσωτερικό μας κόσμο, θα μας βοηθήσει η Γνώση που είναι Δύναμη. «Έκτος από τη Γελωτοθεραπεία χρειαζόμαστε και βιβλιοθεραπεία, να αποκτήσουμε μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη στάση ζωής. Να διαβάσουμε τον Επίκτητο, τον Επίκουρο. Δεν έχουμε να πάμε σε άλλους, έχουμε να πάμε σε εμάς». Ας κοιτάξουμε λοιπόν τον εαυτό μας στον καθρέφτη και ας του χαμογελάσουμε με αγάπη γιατί …του αξίζει!