ΕΛΛΟΚ: Διαδικτυακή ημερίδα για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

0
67

«Ας δώσουμε τέλος στον καρκίνο που προκαλεί ο ιός HPV». Με αυτό το μήνυμα πραγματοποιείται η διαδικτυακή Επιστημονική ημερίδα και εκστρατεία Ενημέρωσης της ΕΛΛΟΚ  για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Η εκδήλωση της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, από τις 16:00 έως τις 19:00, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των καρκίνων.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του νεαρού πληθυσμού της χώρας και των γονέων με παιδιά σε μικρές ηλικίες και την εφηβεία, δεδομένου ότι σε αυτές τις ηλικίες μπορεί αρχίσει και να έχει θεαματικά αποτελέσματα η πρόληψη.

Χάρη σε ένα  έξυπνο QUIZ γνώσεων  οι χρήστες λαμβάνουν βασικές πληροφορίες.  Ταυτόχρονα, το κουίζ παραπέμπει σε λεπτομερή ενημέρωση τον συμμετέχοντα, καθώς πρόθεση της εκστρατείας  είναι να προσφέρει ερεθίσματα για να αναζητήσουν οι συμμετέχοντες έγκυρες πληροφορίες. Επίσης, στο ενημερωτικό βίντεο δίνεται κίνητρο στο κοινό να αναζητήσει πληροφορίες και να κινητοποιηθεί  κατάλληλα και έγκαιρα.

Βασική επιδίωξη της ημερίδας, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ είναι η Πρόσκληση της Πολιτείας σε Δράση,  δίνοντας έμφαση στην υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών και την εφαρμογή συγκεκριμένου εμβολιαστικού προγράμματος, τακτικών διαγνωστικών ελέγχων και όλων των Συστάσεων του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και των άλλων τύπων καρκίνου.

Τι είναι ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV):

Αποτελεί την συχνότερα μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη παγκοσμίως. Τουλάχιστον 14 τύποι HPV εκ των 100 καταγεγραμμένων δύναται να οδηγήσουν σε διαφόρους τύπους καρκίνου, κυρίως καρκίνο της μήτρας, κεφαλής και τραχήλου, πρωκτού και γεννητικών οργάνων.

Ούριος άνεμος πνέει από τις εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες καθώς προσφέρουν θεαματική βελτίωση στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης εμφάνισης καρκίνων, που σχετίζονται άμεσα με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, μέσω της δυνατότητας εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών αλλά και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Σημειώνεται πως τα κράτη που ενσωμάτωσαν το HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, στο πλαίσιο οργανωμένων Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, έχουν επιτύχει θεαματική μείωση του αριθμού εμφάνισης καρκίνων σχετιζόμενων με τον HPV.

Στη θεματολογία της Ημερίδας θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και θα δοθούν απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις όπως:

-Τι είναι ο HPV και πως προκαλείται; Πρόληψη και ενημέρωση

-Κίνδυνοι, συμπτώματα & αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων του HPV

-Συσχετισμός τύπων του ΗPV με εμφάνιση καρκίνου

-Εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας προς αντιμετώπιση εμφάνισης του HPV

-Η σημασία τoυ εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες και της παρακολούθησης προς έγκαιρη πρόληψη πιθανότητας εμφάνισης HPV

-Πως η ένταξη εμβολιασμών και συστηματικής παρακολούθησης σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου κρατών μπόρεσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στην μείωση και εξάλειψη εμφάνισης του ιού HPV και των σχετιζόμενων με αυτόν καρκίνων

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, ενώ με το πέρας των εισηγήσεων  θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθούν ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της ΕΛΛΟΚ .