Η Johnson & Johnson καθυστερεί την παράδοση του εμβολίου στην Ευρώπη μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

0
68

Την καθυστέρηση των παραδόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η Johnson & Johnson, σημειώνοντας πως επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, η εταιρεία έκανε γνωστό πως ερευνά την υπόθεση μαζί με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς. «Εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές», δήλωσε η εταιρεία. «Έχουμε λάβει την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά την κυκλοφορία του εμβολίου μας στην Ευρώπη».

Εν τω μεταξύ, διακοπή της χορήγησης του εμβολίου Johnson & Johnson συνιστούν ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC).

 6 περιστατικά θρομβώσεων σε 7 εκατομμύρια δόσεις

 Αιτία είναι οι αναφορές για 6 περιστατικά σπάνιων και σοβαρών θρόμβων του αίματος, σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο χορηγείται σε μια δόση.

Όπως μεταδίδει το CNN, όλα τα περιστατικά αφορούν νέες γυναίκες (18 – 49 ετών) οι οποίες εκδήλωσαν συμπτώματα θρόμβωσης 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Στις ΗΠΑ επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση.

Σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου. « Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου και σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί.

Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις.

«Προτείνουμε μια παύση στη χρήση αυτού του εμβολίου με μεγάλη προσοχή» δήλωσαν ο Δρ. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων και η Δρ Anne Schuchat, αναπληρωτής διευθυντής του CDC, είπε σε κοινή δήλωση. «Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες».

Πρόκειται για σύσταση προς τους επαγγελματίες υγείας στις πολιτείες, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους εμβολιασμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ανησυχία έχουν οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σημειώνεται πως δεν έχει εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συντριπτική πλειονότητα της προσφοράς εμβολίων στις ΗΠΑ προέρχεται από δύο άλλους κατασκευαστές, την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, οι οποίοι μαζί παρέχουν περισσότερες από 23 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα των εμβολίων τους. Μέχρι τώρα, δεν υπήρξαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια για κανένα από αυτά τα εμβόλια.