Πόσες ΜΕΘ έχουμε και πόσο θα αντέξουν ακόμη τα νοσοκομεία μας εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα;

0
842

Σφοδρή είναι η πίεση που ασκεί στο Σύστημα Υγείας το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 διασωληνωμένους  από 140 που ήταν την Κυριακή, δηλαδή 13 άνθρωποι με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν μέσα σ’ ένα 24ωρο. Παράλληλα οι γιατροί τρέμουν καθώς βλέπουν ότι από τις 27 Οκτωβρίου, εδώ και 8 ημέρες δηλαδή, έχουμε καθημερινά τετραψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων (1.152 κρούσματα χθες).

Και ενώ οι συζητήσεις στο διαδίκτυο για τις θεωρίες συνομωσίας καλά κρατούν όπως και τα “κορώνο-πάρτι”…οι εντατικές λιγοστεύουν και μαζί με αυτές μειώνονται και οι ελπίδες και των ασθενών εκτός Covid-19, που σε λίγο δεν θα έχουν κρεββάτι ΜΕΘ να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Με απλά λόγια εάν δεν μειωθεί δραστικά η συχνότητα εισαγωγής των ασθενών με covid-19 στις ΜΕΘ τότε, όπως λένε οι γιατροί, θα έχουμε εκατοντάδες νεκρούς και από άλλες ασθένειες, καθώς δεν θα υπάρχουν κλίνες εντατικής για να νοσηλευτούν ασθενείς που έπαθαν έμφραγμα, είναι θύματα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων, καρκινοπαθείς κλπ.

Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει ότι συνολικά η χώρα μας έχει 930 κλίνες εντατικής θεραπείας. Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες covid-19. Δηλαδή από 229 που ήταν τον Σεπτέμβριο τώρα είναι 312.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).

Στη Θεσσαλονίκη, που μπήκε σε καθεστώς τοπικού lockdown, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της ανέρχονται σήμερα σε 85. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

Αναλυτικά οι διαθέσιμες ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης– Χαλκιδικής

-ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές

-Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες

-Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες

-Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή

-Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές

-Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές

-Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές

Εντός της εβδομάδας προστίθενται: 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Ας κάνουμε λοιπόν το αυτονόητο όπου μπορούμε. Αποστάσεις, μάσκα και πλύσιμο χεριών και ας ενισχύσει επιτέλους η κυβέρνηση το στόλο των λεωφορείων και όλων των άλλων ΜΜΜ για να μην συνωστίζονται οι άνθρωποι, γιατί όπως είπε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης χθες από το βήμα της Βουλής: «Το ΕΣΥ όπως και όλα τα συστήματα στον κόσμο, δεν έχει ανεξάντλητες δυνάμεις»…