Χορεύουμε; Τα απίστευτα οφέλη του χορού στον εγκέφαλο.

0
1146

Εάν θέλετε να παραμείνετε εύστροφοι και να διατηρήσετε νέο τον εγκέφαλο σας έως τα βαθιά γεράματα, τότε δεν έχετε  παρά να το ρίξετε στο …χορό! Οι Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί όπως το τσάμικο και το καλαματιανό, οι Ευρωπαϊκοί όπως το ταγκό και το βαλς, ακόμα και οι λάτιν όπως η σάλσα ή οποιοδήποτε άλλο είδος χορού εσείς προτιμάτε, εκτός από το κέφι, τη χαρά και τη ζωντάνια που θα σας προσφέρει με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, πετυχαίνει και ένα πολύ σημαντικό στόχο: Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες  και προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια, που προσβάλλει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 70 ετών!

Συγκεκριμένα ο χορός μειώνει κατά 76% τις πιθανότητες μιας μελλοντικής άνοιας, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε  το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη και  δημοσιεύτηκε στο Psychological Science . Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 21 χρόνια, εκατοντάδες ηλικιωμένους από 75 ετών και άνω. Ο στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί αν υπήρχε σωματική ή εγκεφαλική δραστηριότητα που να έχει επίπτωση στην πνευματική οξύτητα. Τελικά βρέθηκε ότι όσοι χορεύουν συχνά, ενισχύουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου ενισχύοντας έτσι τις νευρικές συνάψεις.

Με απλά λόγια όσοι  εμπλέκονται στη διαδικασία της μάθησης, όπως τα βήματα του χορού, δυναμώνουν  ταυτόχρονα και την μνήμης τους, γιατί δημιουργούνται νέα «νευρικά μονοπάτια»  και αποθηκεύονται νέες πληροφορίες, με συνέπεια να εμφανίζονται  όλο και πιο πολύπλοκα νευρωνικά δίκτυα που αντιμάχονται τα πεθαμένα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο χορός μας κάνει εξυπνότερους.

Αν είναι κανείς έξυπνος, σημαίνει πως πιθανά μπορεί εύκολα να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και να απαντά, αλλά και να αντιδρά με ακρίβεια και ταχύτητα στις προκλήσεις. Έτσι, είναι και ο χορός. Πρόκειται για την εμπλοκή σε μια δραστηριότητα, η οποία χρειάζεται γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις για την επόμενη κίνηση. Πολλές φορές, η λύση μπορεί να μην είναι σωστή. Ακριβώς όμως επειδή εμπλέκεται και η επανάληψη, βρίσκεται πιο εύκολα το σωστό. Ο Jean Piaget όρισε ότι η εξυπνάδα είναι αυτό που χρησιμοποιούμε όταν δεν ξέρουμε από πριν τι να κάνουμε.

Βελτιώνει τη μυϊκή μνήμη.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, υπάρχει ένας τρόπος σκέψης πριν από κάθε βήμα. Οι χορευτές οπτικοποιούν τις κινήσεις τους και έτσι βελτιώνουν αυτό που χαρακτηρίζεται muscle memory ή αλλιώς μυϊκή μνήμη. Το να κάνει κάποιος νοερή εικόνα τις κινήσεις του και έπειτα να τις ενσωματώνει αργά, βοηθά στη διεκπεραίωση όλων των κινήσεων και στη βελτίωσή τους.

Βοηθάει στην πρόληψη της ζάλης.

Το μυαλό των χορευτών, τους οδηγεί να προσαρμοστούν λόγω και των χρόνων εκπαίδευσης για να καταστείλουν  τη ζάλη. Το σήμα πηγαίνει προς τις περιοχές εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της ζάλης, στον εγκεφαλικό φλοιό. Όμως η ένταση του σήματος είναι μειωμένη στους χορευτές, γιατί είναι πλέον  ανθεκτικοί στο αίσθημα της ζάλης, σύμφωνα με τον Δρ. Barry Seemungal του Τμήματος Ιατρικής στο Imperial. Τα χρόνια λοιπόν της εξάσκησης και ένας παγιωμένος τρόπος σκέψης, επηρεάζουν ακόμα και την παρεγκεφαλίδα και όλο τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την ισορροπία.

 Συνδυάζονται πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η ορθολογική, η μουσική, η κιναισθητική και η συναισθηματική, συνδυάζονται και βελτιώνονται. Η σύνδεση ανάμεσα στα νευρωνικά δίκτυα όμως, δεν είναι το μόνο όφελος. Για την ακρίβεια, ως χορευτές δεν αντιλαμβανόμαστε τις λεπτές διαφορές και ίσως κάποιους δεν μας νοιάζει. Ο χορός είναι ταξίδι, είναι έκφραση, είναι δημιουργία, είναι χαρά και οι χορευτές το απολαμβάνουν με όλη τους την ένταση! Αφήστε λοιπόν τον καναπέ και την παντόφλα και κάντε ένα ανεκτίμητο δώρο στον εαυτό σας. Μπορείτε να μάθετε μόνοι σας χορό μέσα από video στο youtube, που υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκεί να έχετε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης υπάρχουν πολλές σχολές χορού που κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και όταν επιτέλους βγούμε από την καραντίνα, μπορείτε να γραφείτε  σε συλλόγους, σχολές χορού ή να  απευθυνθείτε στο Δήμος σας που ίσως να έχει στις κοινωνικές του υπηρεσίες προγράμματα χορού δωρεάν.