Αναστασία Κατανίδου: “Οι περισσότερες εντατικές είναι πλήρως εξοπλισμένες”

0
458

«Οι περισσότερες Εντατικές που βλέπουν περιστατικά COVID-19 είναι πλήρως εξοπλισμένες. Δεν έχουμε ιδιαίτερη ανεπάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας», τόνισε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει επάρκεια υλικών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα όπως εξήγησε η κ. Κοτανίδου είναι ότι όλοι ζητάνε τις μάσκες PP3, γιατί θεωρούν ότι έτσι προστατεύονται περισσότερο, όμως αυτό δεν ισχύει:  «Ούτε εμείς χρησιμοποιούμε PP3. Αυτό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε και εμείς ακόμα, είναι μάσκες PP2 και αν έχουμε και την προστατευτική ασπίδα, είναι υπέρ αρκετό, ακόμα και για τους αρρώστους που είναι αποσωληνωμένοι και έχουν βήχα και δεν βρίσκονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης». «Μπορούμε να κάνουμε πολύ άνετα τη δουλειά μας, χωρίς κανέναν κίνδυνο για εμάς, με τις μάσκες PP2 και την ασπίδα μπροστά», είπε η κ. Κοτανίδου.

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει σε εγχώρια παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, παράγουν ήδη σε μεγάλες ποσότητες αυτή την ασπίδα ενώ και τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Αθήνας έχουν μπει στη διαδικασία να παράγουν τέτοιες ασπίδες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δωρεές σε αναλώσιμο υλικό που έχουν κάνει φορείς και ιδρύματα όπως η ΔΕΗ. Την  περασμένη Δευτέρα έφτασε  με ειδικά  ναυλωμένη πτήση στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ. Το υγειονομικό υλικό που παραλήφθηκε αποτελείται από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12,022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec.

Στις 31 Μαρτίου το Ίδρυμα Ωνάση προσέφερε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, 13,5 εκατομμύρια μάσκες με συνολικό κόστος 7,75 εκατομμύρια ευρώ.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα επίσης παραδόθηκαν  στο Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας 1.000.000  προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά αναλώσιμα. Οι 500.000 είναι δωρεά της κινεζικής Κυβέρνησης και οι 500.000 της κινεζικής εταιρείας, State Grid, στρατηγικού εταίρου της ΑΔΜΗΕ.