Εκτός νεκρός από κορωνοϊό, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα

0
655

Εκτός νεκρός από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 70χρονο που είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε από επιπλοκές του κορωνοϊού στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Ο άτυχος ασθενής, νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός που τελικά οδήγησαν σε πολυοργανική ανεπάρκεια, όπως και τα άλλα πέντε θύματα.

Να σημειωθεί ότι ο  Νομός Καστοριάς μετράει τρεις νεκρούς. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες μετά από ομόφωνη απόφαση της Περιφέρειας, του Ιατρικού Συλλόγου και όλων των αρμόδιων φορέων της πόλης, έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Υγείας στην οποία ζητούν να τεθεί ο Νομός σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι στην Καστοριά, δυο χωριά η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά είναι σε καραντίνα από τις 16 Μαρτίου καθώς εκεί έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα.

Έως χθες το βράδυ 13 άτομα ήταν διασωληνωμένοι στην εντατική, γεγονός που σημαίνει όσο περνάει ο καιρός οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνονται.

Να σημειωθεί ότι η πραγματική εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι διαφορετική από αυτή που δείχνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως είπε χθες ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας υπεύθυνος για την ενημέρωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα  με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 2.000- 3.000.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας συνιστούν να μην κυκλοφορούν οι άνθρωποι έξω και ειδικά οι ηλικιωμένοι να μείνουν επιτέλους στο σπίτι τους!

Συγκεκριμένα, 418 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα  64 είναι απροσδιόριστης πηγής, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς βλέπουν ότι τα «αχαρτογράφητα» κρούσματα αυξάνονται με εντυπωσιακή ταχύτητα, γεγονός που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και μολύνει ανθρώπους σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες δεν θα έχει κανένα νόημα να μετράμε επιβεβαιωμένα κρούσματα καθώς το ενδιαφέρον των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και κυρίως των γιατρών και των νοσηλευτών που είναι η εμπροσθοφυλακή σ΄ αυτόν τον «ακήρυχτο πόλεμο» θα μονοπωλούν αποκλειστικά οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται με πολύ σοβαρά συμπτώματα  στα νοσοκομεία.

Γι΄ αυτό το μήνυμα «Μένουμε στο σπίτι» δεν είναι σλόγκαν αλλά μια έξυπνη κίνηση για να παραμείνουμε ασφαλείς!