Το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού 30-34. Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας για το AstraZeneca

0
58

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αριθμός των ραντεβού που έκλεισαν σήμερα οι πολίτες 35-39 ετών, πρώτη ημέρα την έναρξης την πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια. Αναλυτικά οι πολίτες έκλεισαν 102.000 ραντεβού από το πρωί όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, στην όποια συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε επίσης ότι το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού με όλα τα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 30-34.

Πατάει φρένο η πανδημία

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα.

Για μια ακόμη εβδομάδα πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων, με τη διάμεση ηλικία να υπολογίζεται πλέον στα 37 έτη, τάση που δείχνει πως συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα υπολογίζονται σε 16.838, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υποχωρώντας σημαντικά, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη ήταν πάνω από 20.000.

«Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία» τόνισε με νόημα ο υπουργός.

Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στη χώρα ανέρχονται σε 20.047 και ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 244 την ημέρα, υποχωρώντας κάτω από τις 300 για πρώτη εβδομάδα.

Πέντε περιστατικά θρομβώσεων εκ των οποίων μια νεκρή, μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Στις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανέρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο», είπε.

Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου

Τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την έκτακτη συνεδρίαση που είχαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», τόνισε.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών» συμπλήρωσε, ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή.