ΕΟΦ: Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με το εμβόλιο AstraZeneca

0
71

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανέρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο». Τα παραπάνω ανακοίνωσε  το απόγευμα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Νωρίτερα ο ΕΟΦ σε  ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πέντε περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca :“Κατόπιν διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) ανακοινώνουμε ότι: Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)».

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000, ενώ η αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ είναι 1.8/100.000. Αντίστοιχα, για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000, ενώ  στον ΕΜΑ καταγράφεται 2.1/100.000.

Σχετικά με το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της ΕΦΑΡ για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων”.