Ποιες κατηγορίες προϊόντων χωρίς γλουτένη αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

0
255

Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού από τις ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει τις κατηγορίες προϊόντων χωρίς γλουτένη που δύνανται να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό για πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ για πάσχοντες από κοιλιοκάκη που  έχουν μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη, ως προϊόντα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη, αποζημιώνονται τα βασικά είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, αλεύρι ή άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Ο Οργανισμός δύναται να συμβάλλεται με παρόχους που εμπορεύονται σκευάσματα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία αποζημίωσης ορίζεται με γενικά έγγραφα του ΕΟΠΥΥ.

Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να αποζημιώνονται οι δικαιούχοι, ενήλικες μέχρι 100 ευρώ μηνιαίως και παιδιά μέχρι 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον αγοράζουν τα προϊόντα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη, από το ελεύθερο εμπόριο βάσει αποδείξεων αγοράς όπου θα περιγράφεται το προϊόν και η τιμή μονάδας του προϊόντος και θα κατατίθεται στον ΕΟΠΥΥ.

Κριτήριο για την αποζημίωση των δικαιούχων είναι η αδυναμία προμήθειας των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους. Το παραστατικό αγοράς όπως αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, θα κατατίθεται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ προς αποζημίωση του δικαιούχου».

Επίσης ο Οργανισμός αποζημιώνει προϊόντα ειδικής διατροφής μέσα από το δίκτυο των συμβεβλημένων παρόχων του, φαρμακεία και εταιρείες διακίνησης/ εμπορίας Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής.

Οι συμβεβλημένοι πάροχοι μπορούν να παρέχουν στους δικαιούχους συγκεκριμένα είδη/προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία είναι ενταγμένα και εγκεκριμένα στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ και αποζημιούμενα από τον Οργανισμό μετά από σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, κατ’ εξαίρεση, δύνανται να αποζημιώνονται όταν αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο, εφόσον υπάρχει αδυναμία προμήθειας των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους. Έτσι, στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχουν δημιουργηθεί και αποζημιώνονται από τον Οργανισμό δύο κατηγορίες τροφίμων χωρίς γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιοκάκη:

1) Η κατηγορία «Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής -> ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ -> ΒΑΣΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ». Σ’ αυτή την κατηγορία είναι ενταγμένα προϊόντα που αποτελούν τα βασικά είδη διατροφής: αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί (βάση πίτσας, παξιμάδια, φρυγανιές, αραβική πίτα, μπαγκέτες, brioche) και δημητριακά (όπως corn flakes, μούσλι).

2) Η κατηγορία «Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής -> ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ -> ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΚΑΙ ΣΝΑΚ»: μπισκότα (γλυκά ή αλμυρά), κουλουράκια, κριτσίνια, γκοφρέτες, μπάρες, αλμυρά σνακ (μπρέτσελ), tostadas, σαβαγιάρ, κέικ (όπως panettone, muffins). Δηλαδή, η εν λόγω κατηγορία αφορά προϊόντα τα οποία περιέχουν αλεύρι και αναφέρεται στα “άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη” που ορίζει ο ΕΚΠΥ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Οργανισμός, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση του Μητρώου βάσει του ΕΚΠΥ, μπορεί να αποζημιώνει μόνο προϊόντα χωρίς γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιοκάκη, τα οποία συνάδουν με τα παραπάνω.

Ωστόσο, προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ενδεικτικά: μπύρες, αναψυκτικά, φιστίκια Αιγίνης, παγωτά, αλλαντικά, σοκολάτες, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, μπουγάτσα, γαλακτομπούρεκο κτλ, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγοριοποίηση του Μητρώου, δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.