Περιοδοντίτιδα και αρτηριακή πίεση

0
880

Οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή υπέρταση, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Γι΄ αυτό προσοχή στην στοματική σας υγιεινή, γιατί δεν αφορά μόνο το χαμόγελό σας αλλά και την υγεία της καρδιά σας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φραντσέσκο Ντ’ Αγιούτο του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cardiovascular Research» ή Καρδιαγγειακή Έρευνα, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν όλες τις σχετικές μελέτες πάνω στη σχέση υπέρτασης και περιοδοντίτιδας.

Η μετα-ανάλυση, που περιέλαβε 81 έρευνες από 26 χώρες, βρήκε ότι η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα σχετίζεται με αυξημένο κατά 22% κίνδυνο για υπέρταση. Αντίστοιχα η αρκετά σοβαρή περιοδοντίτιδα με 49% μεγαλύτερο κίνδυνο!

«Παρατηρήσαμε ότι όσο πιο σοβαρή είναι η περιοδοντίτιδα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υπέρτασης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα πρέπει να είναι ενήμεροι γι’ αυτόν τον κίνδυνο. Πρέπει ακόμα να δεχθούν συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, ώστε να προληφθεί η υπέρταση», δήλωσε ο δρ. Ντ’ Αγιούτο. Υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζει το 30% έως 45% των ενηλίκων διεθνώς και η υπέρταση αποτελεί βασική αιτία πρόωρου θανάτου. Από περιοδοντίτιδα πάσχει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η νόσος έχει ήδη σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

 

«Η υπέρταση μπορεί να πυροδοτήσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα», προειδοποίησε ο Ντ’ Αγιούτο.

 Καινούργια δεδομένα

 Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μέση αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με περιοδοντίτιδα σε σχέση με εκείνους που έχουν υγιή δόντια. Αυτή η διαφορά φθάνει τα 4,5 mmHg στη συστολική πίεση και τα 2 mmHg στη διαστολική.

«Αυτές οι διαφορές δεν είναι αμελητέες. Μία μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό», ανέφερε η βασική ερευνήτρια, δρ. Μουνιόζ Αγκιλέρα.

Όσον αφορά τις πιθανές αιτίες για τη σχέση περιοδοντίτιδας-υπέρτασης, είναι πιθανό ότι οφείλεται στα βακτήρια του στόματος. Τα τελευταία εκτός από τη βλάβη στα δόντια, οδηγούν σε συστημική φλεγμονή στο σώμα. Και αυτή με τη σειρά της κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης.

Όσο αφήνει κανείς την περιοδοντίτιδα του να χειροτερεύει για χρόνια χωρίς να επισκεφθεί γιατρό, οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, τόσο χειροτερεύει και η φλεγμονή των αγγείων στο σώμα του, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Την κατάσταση μπορεί να επιδεινώνει και μία σχετική γενετική προδιάθεση, μαζί με παράγοντες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η σοβαρής μορφής φλεγμονή που εκδηλώνεται στον ιστό των ούλων. Η φλεγμονή οδηγεί σταδιακά σε διάσπαση του ιστού που υποστηρίζει την οδοντοστοιχία, καθώς και του οστού που διατηρεί τα δόντια στη θέση τους, όπως είπε στο Περί Υγείας ο Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος.

Τα σημάδια της προχωρημένης περιοδοντίτιδας συχνά περιλαμβάνουν το οίδημα των ούλων, την αλλαγή του χρώματος των ούλων προς το ανοιχτό κόκκινο ή το μωβ, την ευαισθησία, την υποχώρηση και την αιμορραγία των ούλων.

Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν η άμυνα αυτή εξασθενήσει, τα βακτήρια του στόματος ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις και φλεγμονές σε ολόκληρο το σώμα.

Ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την περιοδοντίτιδα είναι η κακή στοματική υγιεινή, επομένως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για  καθαρισμό κρίνονται μέτρα απαραίτητα για την πρόληψη της φλεγμονής.

Άλλοι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της περιοδοντίτιδας είναι οι εξής:

-Κακή διατροφή.

-Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών).

-Στρες.

-Ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.α.

-Γονίδια (κληρονομικότητα).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η περιοδοντίτιδα είναι μια συχνή πάθηση της στοματικής κοιλότητας, η ενδοκαρδίτιδα είναι μια εξαιρετικά σπάνια. Άλλες μορφές καρδιοπάθειας είναι πολύ πιο πιθανές, όπως το έμφραγμα, η στεφανιαία αρτηριοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η περιοδοντίτιδα, επίσης,  συνδέεται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία ή καθιστά τις πλάκες χοληστερόλης ασταθείς.

Επιπροσθέτως η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας και εμφράγματος.

Σύμφωνα με τους εδικούς το τακτικό πλύσιμο των δοντιών μετά απο κάθε γεύμα,  αλλά και η σωστή διατροφή (αποφυγή ζάχαρης κλπ) είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο αλλά και για μια γερή καρδιά.