Συναγερμός του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το νέο κοροναϊό στην Κίνα

0
995

Έκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί αύριο Τέταρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην Κίνα και έχει πλήξει τρεις ασιατικές χώρες. Στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη,  θα συγκληθεί  ειδική επιτροπή  προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ).

Ο νέος κοροναϊός, ανήκει στην οικογένεια SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού), όπως επιβεβαίωσε η  Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο οποίος προκαλεί έναν τύπο πνευμονίας που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS το 2002-2003, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Κίνα ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300. Την ίδια ώρα έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

Ακόμη 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών

Επίσης στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων ενώ στις Φιλιππίνες και την Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

«Η Ουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ένας ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.