Συνολικά 83 άνθρωποι νεκροί από τη γρίπη, έξι την τελευταία εβδομάδα

0
472

Σε αντίθεση με το κορωνοϊό που έχει προσβάλει κάποιες δεκάδες άτομα με ήπια συμπτώματα και μόνο ένας είναι πολύ σοβαρά, η γρίπη έχει «σκοτώσει» 83  ανθρώπους στην Ελλάδα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από της επιπλοκές της νόσου (π.χ πνευμονία) ενώ έχουν καταγραφεί 234 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από αυτά, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μόνο 87 (37,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Το καλό νέο είναι ότι όσο μπαίνει η Άνοιξη και ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο η γρίπη υποχωρεί. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση της νόσου σημειώθηκε κατά την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 01 Μαρτίου και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν  μείωση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τους 83 θανάτους με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 65 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 18 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 48 άνδρες και 35 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 79 (95,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (4,8%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 47 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών 17 (36,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 30 (63,8%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 77 (92,8%) από τα 83 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 29 (37,7%).

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι ειδικοί στα μέτρα πρόληψης δηλαδή πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών, όταν βήχουμε να καλύπτουμε το στόμα μας με το μανίκι μας, τα χαρτομάντιλα να τα χρησιμοποιούμε μια φορά και τα πετάμε, καλό αερισμό των κλειστών χώρων όπως σχολεία, χώροι εργασίας κλπ. Να αποφεύγουμε τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις χειραψίες στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Επίσης όσοι νοσούν να παραμένουν σπίτι τους για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να μη διασπείρουν τον ιό.