Σωτήρης Τσιόδρας: Ψυχραιμία, ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία

0
1011

Ψυχραιμία, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης, συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα το απόγευμα για το ζήτημα του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα νοσοκομεία μας θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με υγειονομικό προσωπικό και το ΕΣΥ με χρηματοδότηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επομένη ημέρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι πάνω από το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό βιώνουν αυτή την ίωση σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Όπως εξήγησε, δε χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Μάλιστα ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη εμπειρογνωμόνων μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει τον κόσμο και να είναι ψύχραιμος.

Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, με αφορμή την Ιταλία. Απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.

Τέλος, αυτό που συζητήθηκε ως προετοιμασία για την επόμενη μέρα, είναι οριζόντια μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας, αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές, δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμού και μάλιστα, σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου».