Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

0
478

Τρία είναι έως τώρα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το δεύτερο κρούσμα είναι το παιδί της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και το τελευταία κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα και πρόκειται για μια  εργαζόμενη της Τράπεζας Πειραιώς, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικό». Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα γίνει απολύμανση αύριο στο κτήριο Αμερικής 4 που εργάζονταν η υπάλληλος της ενώ οι συνάδελφοι της στο όροφο που δούλευε, θα εργαστούν για τις επόμενες 14 ημέρες από το σπίτι.

Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 εισηγήθηκε ομόφωνα την αναβολή των οργανώσεων για το Καρναβάλι σε όλη τη χώρα, σε συμφωνία και με την πρακτική άλλων χωρών. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στη Βενετία και στη Νίκαια, όπως και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η Επιτροπή κατά την εισήγησή της, έθεσε δύο βασικές παραμέτρους: Τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων και  προστασία του τον πληθυσμού, όπως  αναφέρει η ανακοίνωση.

Για την εφαρμογή της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ)  από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Οι ασθενείς

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση της υγείας και των τριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, είναι καλή και παρακολουθούνται από τους ειδικούς. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον εντοπισμό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την ασθενή που νοσηλεύεται στην Αθήνα, τόσο στο αεροπλάνο όσο και στην εργασία της.

Επίσης το σχολείο του παιδιού της 38χρονης που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ θα μείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Παρών στην σημερινή ενημέρωση, ήταν και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα.

Όπως διευκρινίστηκε είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρος των κρουσμάτων αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Όσον αφορά την τραπεζική υπάλληλο στο νοσοκομείο «Αττικό», που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία. Η ίδια απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί της υπέβαλαν σε εξετάσεις. Όταν το αποτέλεσμα βγήκε θετικό, οι γιατροί ακολούθησαν το σχετικό πρωτόκολλο και η ασθενής μεταφέρθηκε στο Αττικό και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωση της αναφέρει ότι ενημερώθηκε σήμερα ΕΟΔΥ σχετικά με την υπάλληλο της που εργάζεται  στο κτήριο Αμερικής 4. Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, αύριο για προληπτικούς λόγους θα γίνει:

– απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.

– εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.

– εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα

– εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.