19 Ακαδημαϊκοί προτρέπουν: “Μένουμε σπίτι”

0
1047

Δεκαεννέα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών σε επιστολή τους εξάρουν τον αγώνα που δίνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της χώρας και προτρέπουν τους Ελληνες να μείνουν στο σπίτι. Ακολουθεί η επιστολή των 19 Ακαδημαϊκών μας.

” Στην Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούμε αγωνιωδώς την εξέλιξη της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοἳού που πλήττει και την χώρα μας. Αναγνωρίζουμε την έγκαιρη και θετική ανταπόκριση του κράτους στην αντιμετώπιση του αόρατου αυτού εχθρού, με τις αγνώστων διαστάσεων επιπτώσεις του, στην κοινωνία, ιδιαίτερα στην οικονομία, στην παιδεία και στην ασφάλειά μας, λόγω και των ασύμμετρων απειλών της γείτονος χώρας.

Αποτελεσματική θεραπεία (φάρμακα – εμβόλια) προς το παρόν δεν υπάρχει και τα προστατευτικά και συνάμα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και ενδεχομένως να παραταθούν ή και να αυξηθούν, αποτελούν μονόδρομο.  Είναι αναγκαίο και οφείλουμε όλοι μας να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας  «μένοντας σπίτι». Είναι μικρό το τίμημα αυτό αλλαγής στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, και τους συνανθρώπους μας, εμπρός στον κίνδυνο αύξησης των ανθρωπίνων απωλειών. Ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων ως Λαός, επιδεικνύοντας την επιβαλλομένη ατομική και συλλογική ευθύνη, καρτερία και αλληλεγγύη.

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν – με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους – οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό  βοηθητικό προσωπικό.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Λαός μας, με τη θαυμαστή πειθαρχία, ωριμότητα και το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας που επιδεικνύει, θα ξεπεράσει σύντομα την σημερινή σκληρή δοκιμασία, όπως άλλωστε έπραξε και σε άλλες κρίσιμες περιόδους κατά την ιστορική του διαδρομή.

Αυτά δηλώνουν 19 επιστήμονες και μέλη της Ακαδημίας Αθηνών προτρέποντας: «Μένουμε  Σπίτι».

Αθήνα 31 Μαρτίου 2020

Οι Ακαδημαϊκοί

1.Π. Βοκοτόπουλος, 2.Θ. Βαλτινός Ε. Γδούτος 4. Χρ. Ζερεφός 5. Ι. Ζηζιούλας 6. Ν. Κονομής 7. Γ. Κοντόπουλος 8. Μ. Κορρές 9. Α. Κουνάδης 10. Στ. Κριμιζής 11. Κ. Κριμπάς  12. Ε. Μουτσόπουλος 13. Δ. Νανόπουλος 14. Α. Νεχαμάς 15. Θ. Παπαγγελής 16. Ι. Παρμακέλης   17. Δ. Σκαρβέλης 18. Κ. Συνολάκης 19. Λ. Χριστοφόρου.