24 νέα κρούσματα, 7 εισαγόμενα, κανένας νεκρός για 6η ημέρα

0
543

Είκοσι τέσσερα νέα κρούσματα εκ των οποίων τα επτά είναι εισαγόμενα και κανένα θάνατο για έκτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα κρούσματα είναι και μια φοιτήτρια Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η νεαρή γυναίκα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται στο 3ο έτος των σπουδών της και έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η φοιτήτρια  είναι ασυμπτωματική και παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι της. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΑΠΘ όπως δήλωσε στην τοπική ιστοσελίδα voria.gr ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Αστέριος Καραγιάννης.

Αναλυτικά από τα  24 κρούσματα: τα  4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 6 στην Ξάνθης, 4  στην Καστοριά, 3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Αττική, 1 στη Ροδόπη και 1  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.826 εκ των οποίων 54.5% άνδρες. Από αυτά τα 1007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα  2002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75% άνδρες.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι χθες, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 382.452 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.993 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.