Δεν είμαστε για τα …πανηγύρια έως και τις 31 Ιουλίου

0
186

Τέλος στα πανηγύρια έως τις 31 Ιουλίου, αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής  Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:

-Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

-Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας.

-Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες το Καλοκαίρι για τη συλλογή φρούτων και άλλων γεωργικών εργασιών.

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να  σταματήσουν τα πανηγύρια, καθώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, από τις 22 Ιουλίου αρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από Σουηδία. Εξετάζεται άνοιγμα της τουριστικής κίνησης από ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου με υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας είναι τα εξής:

-Αυστηριοποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα με έμφαση στον Προμαχώνα. Από την Ιη Ιουλίου έγιναν 67.900 τεστ με 218 να είναι θετικά. Τα θετικά είναι τετραπλάσια απ’ ότι για παράδειγμα στο Ελ. Βενιζέλος. Αν επιδειχθεί πλαστό έγγραφο τεστ θα επιβάλλονται κυρώσεις.

-Ενισχύονται οι έλεγχοι από τις πύλες εισόδου από την Αλβανία.

-Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία 15 Ιουλίου και με τη Σουηδία από 22 Ιουλίου 2020. Ανάλογα με τις εξελίξεις σε χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ) εξετάζεται το άνοιγμα από τα τέλη Ιουλίου με υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν.

-Ζητήθηκε από την ειδική επιτροπή η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου.

Από την Πέμπτη μέχρι χθες έγιναν 590 έλεγχοι την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα συνολικού ύψους 51 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, αποφασίστηκαν αναστολές λειτουργίας συνολικά 120 ημερών.