26 νέα κρούσματα σήμερα τα 10 εισαγόμενα, συνολικά 894 “ορφανά”

0
172

Είκοσι έξι νέα κρούσματα τα 10 εισαγόμενα και κανένα θάνατο ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών που βλέπουν ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά διψήφιος. Ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για τους επιδημιολόγους είναι τα «ορφανά» κρούσματα που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι  894 ενώ αύριο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 900!

Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι: 6 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8  κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη και από 1 κρούσμα εντοπίστηκε στη Μαγνησία, τη  Χαλκιδικής και την Καβάλα.

Συγκεκριμένα μετά τον τελευταίο απολογισμό της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ο αριθμός των νεκρών παραμένει 201 καθώς δεν  έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα θύματα, οι 66 (32.8%) είναι γυναίκες ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με τα 26 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.135, εκ των οποίων το 54.6%  είναι άνδρες. Από αυτά τα  1.155 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.086 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ιδιαίτερη ανησυχία στους επιδημιολόγους προκαλούν τα 894 ορφανά κρούσματα που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Η ιχνηλατήσή  τους είναι αδύνατη καθώς δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η αρχική πηγή μόλυνσης με συνέπεια να μεταδίδεται με ταχύτητα ο Covid-19 στην κοινότητα.

Επίσης 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Από αυτούς τους ασθενείς μόνο 1 (12.5%) είναι γυναίκα. To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επιπροσθέτως 127 ασθενείς έχουν εξέλθει νικητές από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.