27 νέα κρούσματα, 8 εισαγόμενα, ένας νεκρός

0
283

Είκοσι επτά νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, οκτώ εισαγόμενα και ένας νεκρός που αυξάνει τη μακάβρια λίστα σε 202 θύματα, είναι ο σημερινός απολογισμός της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας.

Αναλυτικά 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 7  κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 3 στην Αχαΐα, 2 στη Βοιωτία, 2 στην Ζάκυνθο και από 1 κρούσμα καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Κοζάνη, στη Λευκάδα και την Πιερία.

Ειδικότερα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ένας ακόμα ασθενής έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 66 (32.7%) είναι γυναίκες, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Όσον αφορά τα κρούσματα μετά τα 27 νέα ο συνολικός αριθμός είναι 4.193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Από αυτά τα 1.174  (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα ενώ τα υπόλοιπα 918 είναι «ορφανά». Αυτά τα διάσπαρτα “ορφανά” κρούσματα έχουν σημάνει το συναγερμό στους ειδικούς που βλέπουν ότι η πανδημία του Covid-19 αναζωπυρώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ακόμα 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η  διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών και μόνο 2 (22.2%)  από αυτούς είναι γυναίκες. Το 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τα καλά νέα είναι ότι  127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εν τω μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο»  μετά το θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε.

Πρόκειται για μια νοσηλεύτρια η οποία εκδήλωσε ήπια συμπτώματα το βράδυ της Παρασκευής και υποβλήθηκε αμέσως σε τεστ. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και η εργαζόμενη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικό». Μέχρι και την Τετάρτη που εμφάνισε πυρετό, δούλευε σε εξωνοσοκομειακό ξενώνα και διαμερίσματα που συνολικά φιλοξενούν 23 ασθενείς. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τον ξενώνα και ελήφθησαν  δείγματα από τους ασθενείς και το προσωπικό.