27 νέα κρούσματα, 9 εισαγόμενα, κανένας νεκρός για 8η ημέρα

0
204

Σε “κόκκινο συναγερμό” παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέες λοιμώξεις εκ των οποίων οι 9 είναι εισαγόμενες. Μάλιστα οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς όλοι επιβάτες των πτήσεων από την Αγγλία σε εξέταση για τον ιό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ 27 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 5 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 2 τα Γρεβενά και από 1 στην Ξάνθη, την Καστοριά και την Πάρο.

Το ευχάριστο είναι ότι για 8η ημέρα δεν έχει καταγράφει κανένας νεκρός συνεπώς τα θύματα του Covid-19 παραμένουν 193. Από αυτά 62 (32,1%)  είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Από αυτά οι 1.051 (26,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 (51,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών και από αυτούς οι 3 (23,1%) είναι γυναίκες. To 76,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Να σημειωθεί ότι 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί στους Λοιμωξιολόγους τα  διάσπαρτα  κρούσματα σε περιοχές της χώρας που έως χθες ήταν «καθαρές» από Covid-19.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Πάρου όπου εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του νέου κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για μια Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου ενώ χθες έκαναν τεστ οι υγειονομικοί του ΚΥ που δυνητικά εκτέθηκαν στον ιό.