Sanofi: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την Ατοπική Δερματίτιδα στην ιστοσελίδα atopicderma.gr

0
547

Τη δική τους πηγή ενημέρωσης έχουν σήμερα χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα στην Ελλάδα. Η  βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi δημιούργησε την ιστοσελίδα, atopicderma.gr  η οποία παρέχει  χρήσιμες πληροφορίες και κατάλληλα εργαλεία, διαφωτίζει τους επισκέπτες σχετικά με τη νόσο και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνολική και αποτελεσματική διαχείρισή της.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, ερυθρότητα και εξανθήματα. Ωστόσο, οι ακριβείς αιτίες της παραμένουν άγνωστες.

Κάποιοι από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι οι εξής:

  • διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος,
  • ανοσολογικοί παράγοντες,
  • περιβαλλοντικοί παράγοντες,
  • γενετική προδιάθεση.

Με δεδομένο ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στο δέρμα οι ασθενείς θα πρέπει να αντλήσουν τις κατάλληλες πληροφορίες για να μετριάσουν την επίπτωσή της στην καθημερινότητά τους, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ειδικό.

Σε μια ολιστική προσέγγιση στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό τρόπο η αιτιολογία και οι μηχανισμοί πρόκλησης των συμπτωμάτων, η πολλαπλή επιβάρυνση της μέτριας έως σοβαρής μορφής της νόσου στην κοινωνική, η επαγγελματική και προσωπική ζωή των ασθενών, ενώ περιλαμβάνονται πρακτικές συμβουλές και εργαλεία για τη διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεών της.

Για παράδειγμα προτείνονται τεχνικές απόσπασης της προσοχής του ασθενή από τον κνησμό και τον πόνο, αλλά και ασκήσεις χαλάρωσης που συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και την απογοήτευση που προκαλούν οι εξάρσεις της νόσου.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς θα βρουν προτάσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό τους, αποσκοπώντας σε μια ατομοκεντρική θεραπεία.

Προτεραιότητα δίνεται στην ενημέρωση για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών σύμφωνα με την Communication Head for Greece and Cyprus, Sanofi, Χριστίνα Βεϊοπούλου, καθώς η  atopicderma.gr «αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης για την καλύτερη κατανόηση της νόσου και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον ειδικό για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της, ώστε τα άτομα με μέτρια ως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα να ζουν καλύτερα».

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν επώδυνα και ξαφνικά εξανθήματα, τα οποία να συνοδεύονται από οίδημα και να καλύπτουν έως το 50% της επιφάνειας του σώματος. Ο κνησμός είναι πιθανό να είναι τόσο έντονος και επίμονος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς συχνά να προκαλούν οι ίδιοι δευτερογενείς μολύνσεις και επώδυνες πληγές στο δέρμα τους, ενώ σχεδόν οι μισοί αναγκάζονται να διακόπτουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα του ασθενούς

Λόγω των διαταραχών του ύπνου, είναι πιθανόν να προκληθεί κόπωση και δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων ή μειωμένη απόδοση στην εργασία τους.

Οι δερματικές βλάβες στο πρόσωπο ή στα χέρια μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα αμηχανίας για την εμφάνισή τους ή μειωμένης αυτοπεποίθησης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάθλιψη.

Συνεπώς, κάποιοι μπορεί να έχουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στις κοινωνικές τους δραστηριότητες ή να έρθουν αντιμέτωποι με περιστατικά δυσμενούς αντιμετώπισης των ασθενών από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον.