50 νέα κρούσματα, τα 27 είναι εισαγόμενα, κανένας νεκρός

0
190

Πενήντα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 24 στις πύλες εισόδου, σύμφωνα με την σημερινή ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τρία ακόμη «εισαγόμενα» κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,( σύνολο 27) μετά την είσοδό τους στη χώρα. Επίσης εντοπίστηκαν: 2  κρούσματα στην Καβάλας, 1 κρούσμα στη Χαλκιδικής,7 στην Αττική, 6 Θεσσαλονίκη, 6 Ξάνθη και ένα στη Ροδόπη.

Επίσης δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος συνεπώς οι νεκροί παραμένουν 193 εκ των οποίων οι  62 (32.1%) είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μετά τα 50 νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός αυξάνεται σε  3.672, εκ των οποίων το 54.6%  αφορά άνδρες. Τα  919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με  διάμεση ηλικία τα 58 έτη. Από αυτούς οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και το 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμα 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εν τω μεταξύ αναστάτωση επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια αλλά και τη Λαμία, μετά την διάγνωση δύο νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε ζευγάρι τουριστών από τη Σερβία.

Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει από τους Σέρβους τουρίστες σε Αιδηψό και Πευκί να επιστρέψουν στη χώρα τους, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην περιοχή.

Από τη στιγμή που τα τεστ βγήκαν θετικά, σήμανε συναγερμός στο Νοσοκομείο Λαμίας, στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Γενική Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΣτΕ, που ξεκίνησε την ιχνηλάτηση των επαφών του ζευγαριού και κυρίως του εντοπισμού του οδηγού ταξί που τους μετέφερε.

Χθες το μεσημέρι μετέβησαν στην Αιδηψό ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να ξεκινήσουν τα τεστ, στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστούν συνολικά 85 άτομα και αναμένονται με αγωνία να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους και τους άλλους  ειδικούς  της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα πανηγύρια και ο συνωστισμός των πολιτών που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε σήμερα το πρωί ότι : «Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη».

Από τα 1.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%. Tα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, προειδοποιώντας με αυστηρά πρόστιμα. Όπως τόνισε, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας».