Άδεια για τη χρήση του Remdesivir ως θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 έδωσε η Ε.Ε

0
198

Το πρώτο φάρμακο για τον Covid-19 είναι γεγονός και λέγεται Remdesivir. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα «άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού.

Η Ε.Ε, όπως είπαν αξιωματούχοι της, είναι αποφασισμένη να μην τσιγκουνευτεί τους πόρους, προκειμένου να αποκτήσει γρήγορα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ένα αξιόμαχο “όπλο” κατά του φονικού ιού που έχει σκοτώσει πάνω από 500.000 ανθρώπους έως σήμερα.

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.

«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η Κυριακίδου.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι κλινικές δοκιμές που είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο σε ΗΠΑ και Κίνα έδωσαν τα πρώτα αισιόδοξα αποτελεσμένα τον Απρίλιο .Ήδη στην Ελλάδα το remdesivir χρησιμοποιείται σε Ελληνες ασθενείς στο νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα και στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2.