“Αγρίεψε” o κορωνοϊός: 460 τα νέα κρούσματα, τα 207 στην Αττική, 5 νεκροί, 85 διασωληνωμένοι.

0
553

Πολύ νωρίς μας έδειξε τα «δόντια του» ο Covid-19. Μπορεί η θερμοκρασία να είναι σχεδόν 28 βαθμούς όμως τα 460 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 207 στην Αττική, είναι γεγονός με συνέπεια οι ειδικοί να εκτιμούν ότι  πλέον η κατάσταση ξεφεύγει ιδίως στην πρωτεύουσα. Όλοι πια ανησυχούν για το χειμώνα και αναρωτιούνται τι θα γίνει όταν έρθουν τα πρώτα κρύα και κλείσουν τα παράθυρα, με συνέπεια να συγχρωτίζονται πολλά άτομα, στα σχολεία, τις υπηρεσίες, τους εργασιακούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ από τα  460 νέα κρούσματα του νέου ιού τα  142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2.991 (15.5%) σχετίζονται με  ταξίδι από το εξωτερικό και τα 7. 967 (41.2%) με ήδη  γνωστό κρούσμα. Τα υπόλοιπα 8.391 είναι «ορφανά».

 Επίσης 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 26 (30.6%) είναι γυναίκες και τo 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.  Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 147 (36.9%) γυναίκες, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Μόνο 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ανάμεσα σε αυτούς και 0 25χρονος από την Τήνο, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα  στο Twitter  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιας. Να σημειωθεί ότι ο νεαρός δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα και αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι «ο κορωνοϊός δεν είναι παιχνίδι και δεν κάνει διακρίσεις» όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο κ. Κικίλιας στο twitter, δίνοντας φυσικά  «πολλά μπράβο στο προσωπικό του νοσοκομείου».

Τα κρούσματα ανά γεωγραφική περιοχή

Σήμερα, δηλώθηκαν επιπλέον 460 επιπλέον κρούσματα. Από τα 432 εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην  Πέλλα – ενώ 12 συνδέονται με  δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:  26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και  2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

Στην Αττική εντοπίστηκαν 207 κρούσματα, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης 117 κρούσματα στην Πέλλα, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Άλλα 15 κρούσματα στα Τρίκαλα, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Από 10 κρούσματα έχουν η  Καρδίτσα, (5 συνδέονται με γνωστές συρροές) και τα Ιωάννινα. Από 6 κρούσματα έχει η περιφέρεια Κέας-Κύθνου. Από  5 κρούσματα η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα. Από 4 κρούσματα έχει η Κοζάνη. Από 3 κρούσματα έχουν η Κορινθία και η Χαλκιδική. Από 2 κρούσματα έχουν η Αιτωλοακαρνανίας, (1 συνδέεται με γνωστή συρροή, η Αχαΐα, το  Ηράκλειο (1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση), η  Καβάλα, η Λάρισα, (1 συνδέεται με γνωστή συρροή), η Πιερία, (1 συνδέεται με γνωστή συρροή) η Πρέβεζας, η Ροδόπη, η Εύβοια και η Σάμου (1 συνδέεται με γνωστή συρροή). Από 1 κρούσμα έχουν 8 περιοχές: Αργολίδας,  Έβρου, Θεσπρωτίας, Θήρας, Λευκάδας, Ξάνθης, Φθιώτιδας και  Χίου. Επίσης 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.