Ανεμβολίαστοι-κλειστοί χώροι: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

0
65

Τελικά δεν αποφύγαμε το διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους. Ο καθ΄ ένας έκανε τις επιλογές του και τώρα ήρθε η ώρα, κάποιοι να αλλάξουν συνήθειες. Το μήνυμα είναι σαφές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου: Η οικονομία δεν μπορεί να ξανακλείσει, ο χρόνος για σκέψη και συζήτηση δόθηκε και η υπομονή της πλειοψηφίας των πολιτών, που άκουσε τους ειδικούς και εμβολιάστηκε, τελείωσε.

Έτσι από τη Δεύτερα 13 Σεπτεμβρίου με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία υπό τις άσχημες εκτιμήσεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μπαίνει μπροστά το σχέδιο  για νέα υγειονομικά μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του  ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα  είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα. Το τεστ θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ.

Δυο rapid test  θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Ανάλογο θα είναι το κόστος που θα πρέπει να καλύπτεται από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την νομοθεσία ο εργοδότης  έχει δικαίωμα να ενημερωθεί εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι. Επίσης οφείλει να ελέγχει τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος του τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Οι  εργαζόμενοι οφείλουν να εκδίδουν την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr Στη συνέχεια αυτή θα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής COVID Free App από τον εργοδότη.

Σχολεία-Πανεπιστήμια

Με δεδομένο ότι στις 13 Σεπτεμβρίου οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις, οι γονείς οφείλουν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests για όσους μαθητές δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Επίσης και οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη  φοιτητή.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου δικαίωμα για δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές έχουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Εστίαση – ψυχαγωγία

Η είσοδος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης,  επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Για τα  θέατρα, τους κινηματογράφους  και τα μουσεία προβλέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapid test που θα πρέπει να έχει διεξαχθεί 48 ώρες πριν. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μπορούν να τις λειτουργήσουν ως αμιγείς για εμβολιασμένους με πληρότητα θέσεων   100% χωρητικότητα ή μεικτές.

Άθληση

Στα γυμναστήρια θα μπορούνε να αθλούνται εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Στα γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά, θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Υπενθυμίζεται πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός.