Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την 3η δόση του εμβολίου. Ποιες κατηγορίες ασθενών αφορά

0
72

Ξεκινάει από αύριο η λειτουργία της πλατφόρμας των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Στην κορυφή της λίστας για να κλείσουν ραντεβού είναι 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Από σήμερα οι ασθενείς αυτοί, λαμβάνουν SMS υπενθύμισης για το ραντεβού τους, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γενικός γραμματέα πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανάγκη για 3η δόση έχουν τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στις δύο δόσεις. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για:

– μεταμοσχευμένους,

-άτομα με καρκίνο,

-νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση,

-ασθενείς με χρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας

-και άτομα με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία, που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση.

Επίσης στην  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζονται τα δεδομένα για το ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να χρειαστούν 3η δόση. Μέχρι σήμερα, έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων δύο κυρίως κατηγορίες:

1.Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

2.Τα άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους  άνω των 60 ετών θα γίνει πριν από το τέλος του μήνα ενώ η τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών θα χορηγείται μετά την παρέλευση 6μήνου από τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, η επόμενη ομάδα θα είναι οι κάτω των 60 ετών μετά την παρέλευση του 8μηνου από τη δεύτερη δόση.

 ΠΙΣ: Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα για 3η δόση του εμβολίου στους υγειονομικούς

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ήμερες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε να δοθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές η δυνατότητα στους υγειονομικούς να πραγματοποιήσουν και 3η δόση του εμβολίου για την Covid-19, προκειμένου να προστατευτούν.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περισσότεροι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη με την πανδημία σε όλες τις δομές υγείας, ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν αφού το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της, καθώς οι συνθήκες για την 3η δόση στους υγειονομικούς είναι πλέον ώριμες.

Παράλληλα αναμένει την έναρξη εμβολιασμών κατ’ οίκον από τους ιδιώτες ιατρούς καθώς και σε όλα τα ιατρεία, γεγονός που θα ενισχύσει την επιτυχημένη εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας, όπως αναφέρει.

Ταυτόχρονα ο ΠΙΣ χαιρετίζει την απόφαση να διατίθενται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στον παιδικό πληθυσμό, στον φυσικό τους χώρο που είναι τα ιατρεία των παιδιάτρων.