Από σήμερα ξεκινάει η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό έναντι του Covid-19.

0
454

Από σήμερα ξεκινά εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19, που θα μεταδίδεται ζωντανά από το υπουργείο Υγείας κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα. Η ενημέρωση θα γίνεται από την καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου (φωτό) και τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό του εγχειρήματος.

Στην ενημέρωση θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση την Τρίτη και εκτός απροόπτου οι πρώτες δόσεις του οποίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Οι πρώτοι εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα ξεκινήσουν την Κυριακή 27 Δεκέμβριου για το υγειονομικό προσωπικό, ακολουθούν τα σώματα ασφαλείας και οι ηλικιωμένοι στις δομές φιλοξενίας (γηροκομεία) και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τελευταίοι οι υγιείς και τα παιδιά.

Ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχουμε γύρω από τα εμβόλια του Covid-19  και να πειστεί μεγάλο μέρος αρχικά των υγειονομικών και εν συνεχεία των ευπαθών ομάδων, ώστε να προχωρήσει ομαλά ο εμβολιασμός. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ και όχι μόνο.

Τα πρώτα στοιχεία από τις δηλώσεις των υγειονομικών στα νοσοκομεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των εργαζόμενων (κυρίως διοικητικοί και παραϊατρικό προσωπικό) είναι επιφυλακτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικαλιστικά όργανα τους (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ) έχουν ζητήσει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού.

Από την άλλη, τα ποσοστά αποδοχής του εμβολιασμού είναι υψηλά μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών και ειδικά στις μονάδες νοσηλείας περιστατικών covid και ειδικά στις μονάδες εντατικής. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα θα έρχονται όλο και περισσότερες παρτίδες εμβολίων από πολλές φαρμακοβιομηχανίες, που αναμένεται να πάρουν έγκριση τα εμβόλια τους. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί ως και τον Ιούνιου του 2021, δηλαδή στις αρχές του Καλοκαιριού, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, όπως δήλωσε ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τρίτη.