Αρνητές της μάσκας 2 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα.

0
454

Δυο στους δέκα πολίτες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι αρνητές της μάσκας παρ΄όλο που κάθε ένα λεπτό πεθαίνουν 16 άνθρωποι από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, ενώ και στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά όπως και οι διασωληνωμένοι.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νίτσας στην αρχή της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος στο πλαίσιο της εκστρατείας #ΕμβολιάΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ που σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού από ειδικούς επιστήμονες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ: « Δυστυχώς παρά τα συγκεκριμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και γεγονότα, υπάρχουν δύο στους δέκα που πιστεύουν ότι η χρήση της μάσκας, δεν είναι απαραίτητη».

Τα παιδιά είναι οι Δούρειοι ίπποι  του Covid-19

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες. Όμως είναι οι δούρειοι ίπποι της μεταφοράς του ιού, σύμφωνα με τον  ομότιμο καθηγητή πνευμονολογίας – παιδιατρικής του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Τσανάκα: «Η μεταδοτικότητα της νόσου από παιδιά είναι μικρότερη από ενήλικες. Όμως τα παιδιά είναι το «όχημα», με το οποίο πηγαίνει στα σπίτια άθελά τους. Γι’ αυτό ζητάμε, παρακαλούμε, εκλιπαρούμε, επιβάλλουμε τη χρήση της μάσκας» είπε ο καθηγητής.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι επιστημονικά δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η μάσκα προκαλεί ζαλάδες ή άλλα παρόμοια προβλήματα. Περισσότερο είναι το άγχος που μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται αναλόγως να ζαλιστούν και να νιώσουν δυσφορία.

«Δηλαδή το παιδί όπως εκπαιδεύεται έτσι αντιδρά. Για την καθημερινότητα οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς αρκεί να φοριούνται σωστά. Οι δε πιέσεις ορισμένων και λίγων γονέων να μη φορούν μάσκα τα παιδιά τους, με τις ανάλογες ιατρικές βεβαιώσεις, προκαλούν άλλα προβλήματα μέσα στην τάξη», πρόσθεσε.

Οι αντιφάσεις όσων ζητούν «βεβαιώσεις απαλλαγής»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, κ. Ηρακλής Τιτόπουλος αναφέρθηκε στις αντιφάσεις ορισμένων που ζητούν «βεβαιώσεις απαλλαγής» ώστε να μην πηγαίνουν στη δουλειά αλλά και να μη φορούν μάσκα.

«Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όμως αντί να θωρακίζονται απέναντι στον ιό πράττουν ακριβώς το αντίθετο μη φορώντας μάσκα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η χειρουργική μάσκα βγήκε για να προστατεύει περισσότερο τον ασθενή όχι το χειρουργό.

«Στην περίπτωση του κορωνοϊού θα πρέπει να επιβάλλουμε στους άλλους τη χρήση της μάσκας για την ασφάλεια όλων. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτά τα μέτρα θα τα έχουμε για πολύ καιρό ακόμη» πρόσθεσε.

Μάσκα: Η προσέγγιση ενός μηχανικού

Ο καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ κ. Βασίλης Ζασπάλης τόνισε ότι «διαφαίνεται ότι ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς του Sars-CoV-2 είναι μέσω των σταγονιδίων. Σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το βήξιμο ή το φτέρνισμα.

Σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έγινε καταγραφή αυτών των σωματιδίων την ώρα ομιλίας ενός ατόμου χωρίς μάσκα τα οποία εξαφανίστηκαν όταν φόρεσε μάσκα», σημείωσε.

Για να κατανοήσουν όλοι τις συνθήκες διαπερατότητας- αναπνευσιμότητας και μάσκας, που σχετίζονται με το αίσθημα δυσφορίας είπε ότι: «Η επιπλέον αντίσταση που επιφέρει η μάσκα είναι της τάξης του 5%. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα από τον οργανισμό παρέχεται με τον ίδιο ρυθμό χωρίς ιδιαίτερη επιπλέον δυσκολία. Φαινόμενα πχ συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα και επανεισπνοής του δεν είναι δυνατόν να συμβούν καθώς οι διαπερατότητες εξασφαλίζουν την έξοδο του από τη μάσκα με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο εξέρχεται από τον οργανισμό» εξήγησε ο κ. Βασίλης Ζασπάλης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τόσο οι χειρουργικές μάσκες όσο και οι υφασμάτινες είναι σε θέση να παράσχουν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση από τον οργανισμό ροές. Με σχετικά μικρή αντίσταση (πτώση πίεσης) εξασφαλίζοντας καλή αναπνευσιμότητα.