Μίνι lockdown και σε Ιωάννινα, Αχαΐα!

0
196

Η μια μετά την άλλη περιοχή της Ελλάδας μπαίνει σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Έτσι μετά την Κύθνο που είναι σε μίνι lock down από τις 2 έως και τις 16 Οκτώβριου από σήμερα μπαίνουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων  η Αχαΐα και τα Ιωάννινα, όπως ανακοίνωσε χθες, η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα έκτακτα μέτρα ισχύουν για επτά ημέρες, έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και τίθενται σε ισχύ μετά τον εντοπισμό υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στις δύο περιοχές.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται πως κατά την τελευταία επίσημη ανακοίνωση κρουσμάτων, τη Δευτέρα, από τα 303 νέα κρούσματα, τα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και τα 6 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

Τι ισχύει από σήμερα

 Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννίνων, είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.